Arbejde på deltid påvirker din pension

​Er du ansat på deltid, har det betydning for, hvad du vil få udbetalt i pension. For færre arbejdstimer giver mindre indbetaling til opsparing.

Når din arbejdsgiver indbetaler til din pension, er indbetalingen en procentdel af din løn. Arbejder du på deltid, får du derfor mindre indbetalt hver måned - sammenlignet med én der arbejder på fuld tid.

Konsekvensen er, at din opsparing i PenSam ikke bliver lige så stor, når du arbejder på deltid, som hvis du havde arbejdet på fuld tid hele livet.


Beregning ved deltid på 28 timer, fuld tid på 37 timer.  Månedlig indbetaling fra du er 30 år og til du begynder at få udbetalt pension, når du er 70 år. Udbetaling vist som købekraft, så der kan sammenlignes med løn og priser i dag.

Arbejder du 28 timer om ugen i stedet for 37 timer, vil din årlige pension fra PenSam være 27.000 kr. mindre, viser en beregning.  

Vi anbefaler derfor, at du får taget et kig på din pension, så du ved, hvad du kan forvente – og hvad du kan gøre, hvis du vil spare ekstra op.  

Deltid påvirker din økonomi - både nu og senere

Det behøver ikke nødvendigvis at blive et problem, at du får en mindre pension, når du har arbejdet på deltid. For har du arbejdet på deltid gennem mange år, er du vant til at have en økonomi, der modsvarer en mindre løn end på fuld tid.  

Kan du klare dig for din pension alene?

Du skal bare tænke på, at hvis din økonomi afhænger meget af en partners indtægt, kan det blive et problem, når I går på pension. For eksempel er du nødt til at tænke på, at du kan risikere at være enlig i noget af den tid, du er på pension.
 
Derfor er det klogt at undersøge, om din egen pension er stor nok til, at du selv kan klare dig. Eller om du har brug for at spare ekstra op undervejs. For eksempel ved at aftale med din partner, at I sørger for, at I begge har en nogenlunde lige stor indbetaling til pension. 

Sammenlign din pension med din løn

Du kan bruge vores pensionsberegner til at få et fingerpeg om, hvor stor din egen udbetaling som pensionist vil blive - sammenlignet med din løn i dag. Så har du en god fornemmelse af din økonomi, hvis du fortsætter med at spare op som i dag. Beregneren viser, hvad du kan forvente at få i samlet udbetaling inklusive folkepension og ATP.  

Prøv pensionsberegner 

Så meget skal du indbetale ekstra

Vil du sikre, at du får samme pension som én, der arbejder på fuld tid, kan du gøre det ved selv at indbetale det beløb, der er forskel på indbetalingen til pension ved deltid og fuld tid. 
 
Som du kan se i eksemplet, "mangler" du at indbetale 800 kr. til pension hver måned - hvis du arbejder på deltid (28 timer om ugen) og vil have den samme pension som hende, der er ansat på fuld tid.  
 
Da der er fradrag for indbetaling til livsvarig pension, koster det dig kun ca. 500 kr. mindre udbetalt om måneden at spare 800 kr. op. 

 

Det koster mindre, jo før du kommer i gang

Vær opmærksom på, at den ekstra indbetaling på 800 kr. skal ske gennem hele arbejdslivet, fra du er 30 år. Begynder du først at indbetale som for eksempel 45-årig, skal du indbetale dobbelt så meget om måneden for at nå at "indhente" den fulde pension.
 
Ring til os på 44 39 32 45, så kan vi rådgive dig, hvis du vil spare ekstra op til din pension.