PenSam Logo

Bæ­re­dyg­tig­heds­re­la­te­rede op­lys­nin­ger

Gælder for investeringer knyttet til pensionsmodellen Fleksion, hvor alle nye medlemmer bliver optaget.

Som nyoptaget, indbetalende medlem har du ret til at få et detaljeret indblik i, hvilke bæredygtighedshensyn, der indgår, når vi investerer din pension.  

I de forskellige afsnit nedenfor kan du bl.a. læse om, hvilke miljømæssige og sociale karakteristika, vi ønsker at fremme gennem vores investeringer. Du kan også læse om vores investeringsstrategi, hvordan vi holder øje med, at de underliggende selskaber lever op til PenSam's retningslinjer og hvilke datakilder og metoder, der indgår i vores daglige arbejde med ansvarlige investeringer. 

Prækontraktuel information iht. EU’s disclosureforordning
Nedenfor er der link til to dokumenter, der udgør den såkaldte prækontraktuelle information i henhold til EU's disclosureforordning. 

Her kan du læse om, hvordan bæredygtighedsrisici defineres, integreres og vurderes at kunne påvirke investeringerne i PenSam: Læs om bæredygtighedsrisici
 
Her kan du læse om, hvordan bæredygtighedshensyn, herunder miljømæssige og sociale karakteristika, indgår ved investering: Læs den prækontraktuelle produktinformation for pensionsmodellen Fleksion

Periodisk rapportering iht. EU’s disclosureforordning
Nedenfor kan du læse en redegørelse om, hvor langt vi i PenSam er med at indfri vores målsætninger på området for Ansvarlige Investeringer. 

Du kan bl.a. se, hvor stor en andel af investeringerne i Fleksion, der ved udgangen af seneste regnskabsår var investeret bæredygtigt. Du kan også læse om, hvor langt vi er med at reducere CO2-udledningen i porteføljen.

Læs om den periodiske rapportering for 2022
Læs om den periodiske rapportering for 2023
Læs om den periodiske rapportering for 2024 

PAI erklæring for PenSam Pension
Nedenfor kan du se og læse om PenSams væsentligste negative bæredygtighedsaftryk – de såkaldte PAI-indikatorer. 

PAI-indikatorerne er første gang opgjort for investeringsåret 2022.
 

Læs PAI erklæring for PenSam Pension 2023
Læs PAI erklæring for PenSam Pension 2024


Politik for integration af bæredygtighedsrisici

Nedenfor kan du læse bestyrelsen i PenSam Pensions "Politik for integration af bæredygtighedsrisici i investeringsbeslutningsprocesserne".

Politik for integration af bæredygtighedsrisici i investeringsbeslutningsprocesserne

Politik for ansvarlige investeringer og aktivt ejerskab
PenSams arbejde med ansvarlige investeringer, aktivt ejerskab og håndtering af bæredygtighedsrisici, er desuden detaljeret beskrevet i "Politik og retningslinje for Ansvarlige Investeringer og Aktivt Ejerskab" der kan tilgås her:

Politik og retningslinje for Ansvarlige Investeringer og Aktivt Ejerskab

Dokumenterne på denne side er ajourført oktober 2024.

Bæredygtighedsrelaterede oplysninger for 'Fleksion'

Sammenfatning

Denne information vedrører pensionsmodellen Fleksion, som nyoptagede medlemmer af PenSam indbetaler til.

I henhold til gældende EU-lovgivning skal det oplyses, at Fleksion har til hensigt at fremme miljømæssige eller sociale karakteristika, men at det ikke har bæredygtig investering som sit mål.

Fokusområder og strategisk tilgang
PenSam har defineret fire hovedområder, der ønskes særligt fokus på i vores arbejde med bæredygtighed og ansvarlige investeringer:
   
Klima
Fair skat 
 Ansvarligt byggeri 
Arbejdstagerrettigheder

PenSams arbejde med ansvarlige investeringer, herunder integration af bæredygtighedsrisici og hensynet til investeringsbeslutningernes vigtigste negative bæredygtighedsvirkninger, er et højt prioriteret område, da det understøtter målet om at varetage pensionsopsparernes interesser bedst muligt. 

Arbejdet med ansvarlige investeringer kommer til udtryk i følgende tre elementer:

1. Eksklusion
2. Aktivt ejerskab 
3. Impact investering

Eksklusion foretages som følge af, at selskaber/lande på langt sigt vurderes at introducere bæredygtighedsrisici, som ikke kompenseres via et højere forventet afkast. Yderligere ekskluderes investeringer, der ikke lever op til PenSams værdier og holdninger. 

Aktivt ejerskab handler om at påvirke selskaber i en ønsket retning, oftest i samarbejde med andre investorer.

Impact investeringer omfatter investeringer, der understøtter en ønsket retning, f.eks. klimarelaterede investeringer som solcelle- og vindmølleparker.

Målsætninger

PenSam har et mål om, at henholdsvis 15 % og 20 % af porteføljen skal være investeret i bæredygtige aktiviteter i 2025 og 2030. 

Ca. 10 % af PenSams nuværende investeringsportefølje (januar 2024) udgøres af bæredygtige investeringer. 

Vi har herudover en målsætning om, at der for hele investeringsporteføljen (i ’Fleksion’) skal ske en CO2-reduktion i 2025 på 55% (ift. 2019-niveau), og at vi skal være net-zero (nul CO2-udledning) i 2050.

Monitorering og data
PenSam overvåger systematisk investeringsporteføljerne og de eksterne kapitalforvaltere, der investerer på vegne af PenSam. Som led heri, har PenSam indgået samarbejde med screenings- og engagement-selskabet Sustainalytics. 

Via vores samarbejde med Sustainalytics og MSCI har PenSam adgang til analyse- og screeningsværktøjer samt en lang række ESG-data. I forhold til stemmeafgivning på generalforsamlinger er der indgået samarbejde med ISS Proxy Voting. 

Vi udfører ikke revision af de modtagne ESG-data fra eksterne samarbejdspartnere. Datakvaliteten vurderes – med udgangspunkt i allerede foretagne analyser og screeninger – at være tilfredsstillende, om end den ikke altid er på samme niveau som meget øvrig finansiel data.

Begrænsninger
PenSam vurderer, at det både internt og generelt i branchen, er en udfordring at tilvejebringe de nødvendige ESG-data (fx udledningsdata, sociale data og taksonomi-relateret information) for Private Equity, Infrastruktur og Illikvid kredit. Dette med henblik på at monitorere og i tilfredsstillende grad integrere bæredygtighedshensyn i investeringsforvaltningen på det unoterede område. Dataadgang og -tilgængelighed forventes at blive bedre de kommende år. 

Anvendelse af referencebenchmark
Pensionsproduktet ’Fleksion’ følger ikke som helhed noget referencebenchmark med henblik på fremme af miljømæssige eller sociale karakteristika.

Det bemærkes, at PenSam's børsnoterede aktieportefølje tilnærmelsesvist følger S&P Global LargeMidCap Carbon Budget Climate Bespoke(P) Index, der har en tydelig klimaprofil. Porteføljen af likvid kredit følger ligeledes et klimatilpasset indeks. 

Intet bæredygtigt investeringsmål

Dette finansielle produkt fremmer miljømæssige eller sociale karakteristika, men det har ikke bæredygtig investering som sit mål. 

Det finansielle produkts miljømæssige eller sociale karakteristika
PenSam har defineret fire hovedområder, der ønskes særligt fokus på i vores arbejde med bæredygtighed og ansvarlige investeringer:
   
1. Klima
2. Fair skat 
3. Ansvarligt byggeri 
4. Arbejdstagerrettigheder
 
De fire fokusområder, som uddybes i linket nedenfor, bidrager samlet til at minimere PenSams bæredygtighedsrisici og til at løfte PenSams samfundsansvar som investor. 
 

Læs mere om det finansielle produkts miljømæssige eller sociale karakteristika 

Investeringsstrategi

PenSams arbejde med ansvarlige investeringer, herunder integration af bæredygtighedsrisici og hensynet til investeringsbeslutningernes vigtigste negative bæredygtighedsvirkninger, er et højt prioriteret område, da det understøtter målet om at varetage pensionsopsparernes interesser bedst muligt. 

En forudsætning for alt arbejde med bæredygtighed og ansvarlige investeringer i PenSam er, at arbejdet understøtter opnåelse af et tilfredsstillende afkast. Herunder har PenSam fokus på at sikre, at investeringsporteføljen er robust over for den effekt, som udviklingen inden for bæredygtighed og ansvarlighed har på investeringerne.

Arbejdet med ansvarlige investeringer i PenSam kommer til udtryk i følgende tre elementer:

1.Eksklusion
2.Aktivt ejerskab 
3.Impact investering

Eksklusion
Der foretages eksklusion af selskaber og lande/statsobligationer, der ikke ønskes i PenSams porteføljer. Eksklusion foretages som følge af, at disse på langt sigt vurderes at introducere bæredygtighedsrisici, som ikke kompenseres via et højere forventet afkast. Yderligere ekskluderes investeringer, der ikke lever op til PenSams værdier og holdninger. En forudsætning for alle eksklusioner er, at disse udgør så begrænset en del af investeringsuniverset, at de ikke påvirker muligheden for at optimere det samlede afkast-/risikoforhold i porteføljen.

Aktivt ejerskab
Aktivt ejerskab handler om at påvirke selskaber i en ønsket retning, oftest i samarbejde med andre investorer. Aktivt ejerskab kan i nogle tilfælde opfattes som et alternativ til eksklusion af et selskab. Fremfor at ekskludere kan PenSam således gennem det aktive ejerskab søge at påvirke selskabet til at fjerne/imødegå bæredygtighedsrisici og/eller leve op til PenSams værdier og holdninger.
 
Impact investeringer/Grønne investeringer
Impact investeringer omfatter investeringer, der understøtter en ønsket retning, f.eks. klimarelaterede investeringer som solcelle- og vindmølleparker. Det er en forudsætning for denne type investeringer, at det forventede afkast er tilfredsstillende i forhold til risikoen.

Andel af investeringer
Dette finansielle produkt fremmer miljømæssige eller sociale karakteristika, men det har ikke bæredygtig investering som sit mål. Der er ikke fastsat en minimumsandel af bæredygtige investeringer med et miljømål i overensstemmelse med EU-klassificeringssystemet. 

PenSam foretager i dag bæredygtige investeringer, som sker via selskaber, fonde eller projekter. Bæredygtige investeringer kan f.eks. være i direkte infrastruktur (solcelle- og vindmølleparker), grønne obligationer, udlån til grønne projekter, ”grønne” aktier m.m.

PenSam har et mål om, at henholdsvis 15 % og 20 % af porteføljen skal være investeret i bæredygtige aktiviteter i 2025 og 2030. Målsætningerne søges løbende opdateret i takt med bl.a. teknologiudvikling, bedre forhold for gennemlysning af underliggende selskaber samt implementering af EU-regulering, herunder EU’s taksonomi og CSRD. 

Ca. 10 % af PenSams nuværende investeringsportefølje (januar 2024) udgøres i dag af bæredygtige investeringer, hvor særligt solceller, vindmøller, øvrig grøn infrastruktur og bæredygtige ejendomme udgør en væsentlig andel.
Overvågning af miljømæssige eller sociale karakteristika

PenSam overvåger systematisk investeringsporteføljerne og de eksterne kapitalforvaltere, der investerer på vegne af PenSam. Som led heri har PenSam indgået samarbejde med screenings- og engagementselskabet Sustainalytics, der er en global og uafhængig analyse- og rådgivningsvirksomhed. 

Ved indgåelse af nye investeringstilsagn og i den løbende opfølgning vurderes PenSams eksterne kapitalforvaltere i forhold til håndtering af ESG. PenSams eksterne kapitalforvaltere, som investerer på vegne af PenSam, bliver vurderet og får tildelt en ESG-score. Scoren er mellem 0 og 60 point og opgøres på baggrund af 15 spørgsmål indenfor følgende tre områder:

1. Politik og interne ressourcer,
2. ESG-integration 
3. Aktivt ejerskab

Scoren skal være på et minimumsniveau på 30 point. Er scoren under 30, og det ikke vurderes at være muligt at øge scoren til 30 inden for to år, vil der ikke blive lavet en aftale med den pågældende forvalter.

Klima
På klimaområdet monitorerer PenSam internt investeringsporteføljens CO2-aftryk via anvendelse af MSCI ESG Manager, herunder analyseværktøjet Carbon Footprint.  

Fair skat
På skatteområdet udfører PenSam enten på eget opdrag eller på opdrag fra eksterne samarbejdspartnere, engagement rettet mod udvalgte multinationale selskaber vedrørende skattepolitikker, betalinger og åbenhed. 

Ansvarligt byggeri 
På ejendomsområdet monitoreres porteføljen løbende op imod de ambitiøse mål for bl.a. reduktion af CO2-udledning, der indgår i bæredygtighedsstrategien. Monitorering, herunder datatilvejebringelse, sker i samarbejde med PenSams asset manager.   

Arbejdstagerrettigheder og øvrige Sociale og Ledelsesmæssige forhold
PenSams investeringer i selskaber bliver endvidere overvåget i forhold til en række konventioner og internationale aftaler, se vedlagte link. 

Læs mere om overvågning af miljømæssige eller sociale karakteristika 

 
Metoder
Der henvises indledningsvis til afsnittene ’Investeringsstrategi’ og ’Overvågning af miljømæssige eller sociale karakteristika’, hvori metoderne til fremme af miljømæssige og sociale karakteristika også er behandlet.

Klima

Screening for klimarelaterede forhold, herunder CO2-aftryk og -udledning i enkelte selskaber eller på porteføljeniveau, sker via MSCI’s værktøj Carbon Footprint. PenSams noterede portefølje af aktier og obligationer med tilhørende vægte uploades og screenes for CO2-udledning. Formålet med screeningen er at sikre, at PenSams målsætning om en CO2-reduktion for hele investeringsporteføljen i 2025 på -55% (ift. 2019-niveau) og net-zero i 2050 er på rette kurs. 

Screeningsprocessen kan ultimativt føre til frasalg af selskaber.  

Fair skat og Arbejdstagerrettigheder
Hvad angår screening af sociale- og ledelsesmæssige forhold, herunder identificering af eventuelle normbrud, sker dette via PenSams samarbejde med Sustainalytics. Den overordnede metodiske tilgang er illustreret i figuren nedenfor:
 

Unoterede investeringer

På det unoterede område (Private Equity, Infrastruktur og Illikvid kredit) har PenSam indgået samarbejde med ATP om indhentning af ESG-data via spørgeskemaer. 

Formålet ATP-initiativet er dels at indsamle data for bedre at kunne monitorere den unoterede del af porteføljen vedr. bæredygtighedsrisici og negative bæredygtighedspåvirkninger. Og dels at skabe et mere solidt fundament for rapportering iht. EU’s disclosure- og taksonomiforordning.  

Stemmeafgivning
PenSam samarbejder med ISS Proxy Voting om den løbende stemmeafgivning på generalforsamlinger i børsnoterede selskaber. ISS Proxy Voting stemmer ud fra PenSams principper for stemmeafgivning. 

PenSam stemmer principielt på alle generalforsamlinger i børsnoterede selskaber, hvor PenSam er aktionær. 

I ønsket om at være transparent, offentliggøres stemmeafgivelsen i børsnoterede selskaber via en online portal, som kan tilgås her.
  

 

 

Datakilder og databehandling

Datakilder
PenSam har adgang til analyse- og screeningsværktøjer samt ESG-data via vores samarbejde med MSCI. 

Information om de enkelte data og analyseværktøjer kan tilgås via: 
www.msci.com/our-solutions/esg-investing

PenSam har ligeledes adgang til analyse- og screeningsværktøjer samt ESG-data via vores samarbejde med Sustainalytics.

Information om de enkelte data og analyseværktøjer kan tilgås via:
www.sustainalytics.com 

PenSam har adgang til analyseværktøjer samt virksomhedsdata via vores samarbejde med ISS Proxy Voting.

Information om de enkelte data og analyseværktøjer kan tilgås via:
www.issgovernance.com/solutions/proxy-voting-services 

Datakvalitet
PenSam udfører ikke revision af de modtagne ESG-data fra eksterne samarbejdspartnere. 

Datakvaliteten vurderes, med udgangspunkt i allerede foretagne analyser og screeninger, at være tilfredsstillende. 

Det er dog PenSams vurdering, at både noterede og unoterede selskabers rapportering vedr. bæredygtighedshensyn ikke endnu har opnået en modenhed og kvalitet som det er tilfældet for øvrig finansiel data/information.   

Databehandling
PenSam behandler data i overensstemmelse med de aftaler der er lavet med de respektive dataudbydere, og i øvrigt den gældende datalovgivning.

Dataestimater
For nuværende anvendes der ikke estimater. 

Ovenstående kan ændre sig efterhånden som nye reguleringsmæssige tiltag søges implementeret.  

Begrænsninger med hensyn til metode og data
Begrænsninger i adgang til data og i metodisk tilgang til integrering af bæredygtighedshensyn
PenSam vurderer, at det både internt og generelt i branchen er en udfordring at tilvejebringe de nødvendige ESG-data (fx udledningsdata, sociale data og taksonomi-relateret information) for Private Equity, Infrastruktur og Illikvid kredit. Dette med henblik på at monitorere og i tilfredsstillende grad integrere bæredygtighedshensyn i investeringsforvaltningen på det unoterede område. 
 
PenSams samarbejde med ATP vedr. indhentning af ESG-data via spørgeskemaer vurderes at kunne styrke transparensen og datatilgængeligheden på det unoterede område på længere sigt. Der pågår i øjeblikket drøftelser på brancheniveau, om hvordan en fuldstændig dataunderstøttelse på det unoterede område sikres.

Betydning for fremme af de miljømæssige og sociale karakteristika
Udfordringen med at sikre data og tilfredsstillende monitorering af den unoterede portefølje påvirker ikke PenSams overordnede fokusområder på bæredygtighedsområdet og de tilhørende målsætninger.  
 
Due Diligence

Der henvises til afsnittene ’Investeringsstrategi’, ’Overvågning af miljømæssige eller sociale karakteristika’ samt ’Metoder’, hvori PenSams processer for Due Diligence er behandlet.

Politikker for aktivt ejerskab

For investeringer knyttet til pensionsmodellen ’Fleksion’, hvor alle nye medlemmer bliver optaget, har PenSam følgende tilgang til aktivt ejerskab:

Monitorering:

PenSam overvåger systematisk investeringsporteføljerne og de eksterne kapitalforvaltere, der investerer på vegne af PenSam.

Monitorering af investeringsporteføljen sker internt eller via ekstern samarbejdspartner. Monitorering sker desuden under hensyn til hovedparten af PAI-indikatorerne relateret til klima, arbejdstagerrettigheder og fast ejendom.

I betydeligt omfang har PenSams interne monitorering/analyse fokus på klima/udvalgte fossile sektorer. Dette med henblik på dialog eller evt. eksklusion som følge af manglende CO2-reduktion eller utilfredsstillende transitionsplaner samt opnåelse af PenSams klimamålsætninger.

PenSam samarbejder med screenings- og engagementselskabet Sustainalytics, der er en global og uafhængig analyse- og rådgivningsvirksomhed. Sustainalytics foretager løbende screening af PenSams porteføljer med henblik på eventuel eksklusion af selskaber. Derudover foretages der en separat screening af de nordiske selskaber i porteføljen om kontroverser vedrørende overenskomster eller arbejdsforhold.

Eksklusion:
PenSam kan vælge at ekskludere fordi:

  1. Vi mener, at den problematiske forretningsmodel eller adfærd medfører risici eller går ud over afkastet på sigt, f.eks. hvis den medfører uønskede bæredygtighedsrisici.
  2. Selskabets/landets aktiviteter strider mod PenSams værdier og holdninger – og eksklusion begrænser ikke investeringsuniverset i en grad, der påvirker optimeringen af porteføljen negativt.

Eksklusion kan ske på grundlag af monitorering/analyse foretaget internt i PenSam eller på grundlag af monitorering foretaget i samarbejde med eksterne samarbejdspartnere.

Screeningsproces:
Screening foretages af enkelte selskaber/sektorer eller på porteføljeniveau. Figuren nedenfor illustrerer den overordnede screeningsproces:

I forhold til f.eks. arbejdstagerrettigheder (og de dertil knyttede PAI-indikatorer), vil Sustainalytics udføre screening af PenSams porteføljer. Ved mistanke om normbrud (f.eks. overtrædelse af konventioner og internationale aftaler) eller dårlig ledelsespraksis undersøges sagen nærmere.

Ved konstatering af normbrud/dårlig ledelsespraksis indleder Sustainalytics en engagementsproces med selskabet. På baggrund af engagement udfører Sustainalytics analyser af selskabet, som PenSam løbende vurderer. Dette kan resultere i to scenarier; selskabet ændrer praksis, eller selskabet ekskluderes og frasælges.

PenSams proces for internt udarbejdede screeninger følger ligeledes ovenstående trin. Hvis der i en intern screening i relation til f.eks. klima identificeres normbrud/adfærd, som vurderes at medføre uønskede bæredygtighedsrisici, kan PenSam vælge i samarbejde med Sustainalytics at rette henvendelse til det pågældende selskab. Interne screeninger kan også resultere i eksklusion uden en forudgående dialog.

Fokusområder og kobling til PAI:
PenSam har defineret fire områder, der ønskes særligt fokus på: Klima, Fair skat, Ansvarligt byggeri og Arbejdstagerrettigheder.

PenSams arbejde med fokusområdet klima vurderes at have en positiv indvirkning på PenSams PAI 1-6, PAI 15 samt PAI 17-18. Dertil også den ene af to frivillige indikator omhandlende ”Investeringer i virksomheder uden initiativer til reduktion af CO2-reduktioner”.

Fokusområdet arbejdstager- og menneskerettigheder vurderes at have en positiv indvirkning på PenSams PAI 10-14 og PAI 16. Derudover vurderes det også at have en positiv indvirkning på den ene af to frivillige indikatorer omhandlende ”Antal domfældelser og bødebeløb for investeringsmodtagende virksomheders overtrædelser af love om bekæmpelse af korruption og bestikkelse”.

Ansvarligt byggeri vurderes at have en positiv indvirkning på PenSams PAI 17-18, der begge knytter sig investering i fast ejendom.

Eskalering:
Analysemæssigt arbejder PenSam med PAI-indikatorerne både på selskabsniveau og på aggregeret niveau, jf. også afsnit 2 hvor PAI-indikatorerne er opgjort aggregeret iht. SFDR.

PenSam har ikke i dag – blandt andet fordi PAI-data endnu modningsmæssigt er på et tidligt stadie – fastsat eksakte tærskelværdier for, hvornår det enkelte selskabs PAI-indikatorer (f.eks. niveauet for CO2-aftryk) bør resultere i en eskalering og evt. eksklusion, jf. afsnit om screeningsproces. Dialog og evt. eksklusion beror derfor ofte på en konkret vurdering i den enkelte sag.

I tilfælde af normbrud/identifikation af uønskede bæredygtighedsrisici i enkelte selskaber er det generelt PenSams tilgang, at der udvises større tålmodighed overfor selskaber, som udviser forståelse for problemstillingen samt vilje og evne til at ændre den aktuelle praksis, jf. screeningsprocessen beskrevet ovenfor.

PenSam gennemgår og opdaterer halvårligt en observationsliste, der afspejler hvilke selskaber hvori der er en igangværende engagementproces. Opdatering af observationslisten sker ved, at nye selskaber tilføjes (i tilfælde af normbrud/kontroverser). Derudover at selskaber fjernes fra listen, hvis de ikke længere er i porteføljen, er kommet på PenSams eksklusionsliste eller fordi problemstillingen vurderes løst. Den opdaterede observationsliste offentliggøres på pensam.dk.

PenSams politik for aktivt ejerskab er beskrevet i "Politik og Retningslinje for Ansvarlige investeringer og Aktivt ejerskab" med tilhørende bilag, der i sin helhed er offentliggjort på PenSams website.

Som en del af den samlede politik er bilag 7 ’Politik for aktivt ejerskab (iht. lov om forsikringsvirksomhed)’, der er udarbejdet med henblik på compliance iht. bestemmelserne i lov om forsikringsvirksomhed.

Læs mere i 'Politik og retningslinje for Ansvarlige Investeringer og Aktivt Ejerskab'

Angivet referencebenchmark
PenSams investeringsprodukt ’Fleksion’ følger ikke som helhed noget referencebenchmark med henblik på fremme af miljømæssige eller sociale karakteristika.

Det bemærkes, at PenSams børsnoterede aktieportefølje tilnærmelsesvist følger S&P Global LargeMidCap Carbon Budget Climate Bespoke(P) Index. Indekset har en tydelig klimaprofil med en markant undervægt til traditionelle energivirksomheder, der udvinder og distribuerer fossile brændstoffer. Og omvendt en overvægt til virksomheder, der udbyder produkter og ydelser, som bidrager positivt til den grønne omstilling.
 
Porteføljen af likvid kredit følger ligeledes et klimatilpasset indeks, der definerer investeringsuniverset. Investeringsuniverset tilpasses løbende, men udelukker på nuværende tidspunkt virksomheder, der udvinder og afbrænder fossile brændstoffer.