Investering af pension sker altid med et meget langsigtet perspektiv. De penge, du sparer op, skal først udbetales mange år frem i tiden, og derfor er det helt naturligt - og nødvendigt - at vi investerer ansvarligt og med blik for fremtiden.
I PenSam har vi derfor en lang tradition for at investere samfundsansvarligt og samvittighedsfuldt - så din pension vokser på et solidt fundament, og du kan se den i øjnene med god samvittighed.
Som en vigtig del af denne ansvarlighed, har vi et særskilt fokus på grønne investeringer.
Sådan gør vi
Ansvarligheden ved investering er baseret på en løbende overvågning af de investeringer, vi allerede har, og en vurdering af potentielle nye investeringer.
Overvågningen sker blandt andet i samarbejde med vores bæredygtighedsrådgiver, Sustainalytics.
Overvågningen kan udmønte sig i,
- at vi sælger (og undlader at købe) investeringer, hvor der er tale om en problematisk adfærd, der strider mod vores værdier og målsætninger og indebærer risici for afkastet
- at vi søger at påvirke investeringer, hvor vi vurderer, at vi gennem aktivt ejerskab har mulighed for at påvirke en problematisk adfærd og få den ændret
- at vi køber investeringer, som særligt kan fremme vores målsætninger om en positiv social og miljømæssig udvikling, der går hånd i hånd med afkastet
Du kan læse flere detaljer om, hvordan vi arbejder med ansvarlige investeringer i listen med quicklinks.
Fire områder vi har i fokus
KLIMA
Dette fokusområder knytter an til FN's verdensmål # 7, 9 og 13 om bæredygtig energi, robust infrastruktur og klima.
FAIR SKAT
Vi ønsker, at alle skal betale deres skat, hverken mere eller mindre. Vi har derfor fokus på at undgå investering i aktier, kreditobligationer og direkte investeringer, hvor vi kan konstatere, at der foregår aggressiv skatteplanlægning. Dette fokusområde knytter an til FN's verdensmål # 10 om mindre ulighed.
ANSVARLIGT BYGGERI
Vi ønsker, at vores investeringer i ejendomme er ansvarlige. Byggeri og ejendomsdrift bidrager med en væsentlig andel af CO2-udledningen i samfundet, og vi ønsker derfor at være på forkant med at bygge og drive ejendomme ansvarligt og med fokus på bæredygtighed. Dette fokusområde knytter an til FN's verdensmål # 11 om bæredygtige byer .
ARBEJDSTAGERRETTIGHEDER
Vi ønsker som arbejdsmarkedspensionsselskab at have særligt fokus på de ansattes rettigheder og vilkår i de selskaber, vi investerer i. Dette fokusområder knytter an til FN's verdensmål # 8 om Anstændige jobs og økonomisk lighed.
Spørgsmål og svar om ansvarlighed ved investering
Skal et pensionsselskab ikke først og fremmest levere et godt afkast?
Jo, lige præcis. Og det er også, hvad vi gør. Det er en forudsætning for vores arbejde med ansvarlighed og bæredygtighed i forhold til investeringer, at det understøtter opnåelse af et tilfredsstillende afkast og fastholder den robusthed i sammensætningen af investeringer, der sikrer tryghed omkring pensionen.
Der er derfor ingen tvivl om, at afkastet kommer i første række. Det følger af Lov om finansiel virksomhed § 158.
Omvendt er der heller ingen tvivl om, at der er muligt og lovligt samtidig at tage andre hensyn, når man investerer.
I PenSam har vi en meget lang tradition for at investere samfundsansvarligt og samvittighedsfuldt - så vores medlemmer kan føle, at de kan se sig selv og deres pension i øjnene med god samvittighed.
Derfor undlader vi eksempelvis investeringer i kontroversielle våben, og vi frasorterer investeringer i selskaber der ikke lever op til en række internationale konventioner - fx i forhold til medarbejdernes arbejdsforhold.
Vi lægger kort sagt vægt på, at virksomheder, vi investerer i, skal opføre sig ordentligt og ansvarligt - både i forhold til medarbejdere og samfund (for eksempel i forhold til skattebetaling).
Vores fokus på bæredygtighed og klima er derfor et ekstra lag i den tilgang til ansvarlighed i forhold til investeringer, vi hele tiden har haft.
Det er derfor heller ikke nyt, at vi skal forholde os til, at der kan være dilemmaer ved at investere ansvarligt. Hvad enten det drejer sig om tilvalg af grønne investeringer eller fravalg af investeringer i våben eller børnearbejde.
Hvad er de præcise kriterier for, hvad der er ansvarlige og grønne investeringer?
For at vi i PenSam vil investere, skal en lang række af krav være opfyldt.
Du kan få et overblik i vores Politik og retningslinje for Ansvarlige Investeringer og Aktivt Ejerskab.
Hvordan arbejder I konkret for at sikre ansvarlige investeringer?
Konkret er vores arbejdes med aktivt ejerskab baseret på disse tre ting:
- Vi får gennemgået vores investeringer hvert kvartal for brud på vores retningslinjer for ansvarlige investeringer og internationale konventioner
- Vi går i dialog med selskaber, hvor der er en udfordring. Vi ønsker at påvirke de selskaber, som vi investerer i, til at arbejde i en mere ansvarlig retning. Derfor går vi i dialog fremfor at sælge som det første.
- Vi stemmer på alle generalforsamlinger, hvor PenSam er aktionær
Hvilke investeringer har I udelukket?
Du kan se hvilke selskaber og lande, der er på vores udelukkelsesliste, og hvilke der er på vores observationsliste her:
Hvad tæller med som grønne investeringer?
Som grønne/bæredygtige investeringer medregner vi for eksempel investeringer i grønne projekter som solcelle- og vindmølleparker og infrastruktur-investeringer i el-tog. Du kan læse om nogle af dem ovenfor på siden.
Udover sådanne målrettede grønne projekter, er der også en del af vores investeringer i aktier, ejendomme, virksomhedslån og obligationer, som vi karakteriserer som grønne/bæredygtige. Det kan for eksempel være investering i selskaber som Ørsted, Vestas Schneider Electric og Zoom.
Det er en vanskelig opgave at definere grønne investeringer helt entydigt. Derfor ønsker vi at være åbne om, hvad vi karakteriserer som grønne/bæredygtige investeringer.
I dag prøver vi efter bedste evne at foretage denne klassifikation af, hvad der er grønne investeringer i henhold til en EU-taksonomi (et fælles EU-regelsæt, der definerer hvad der er grønne/bæredygtige investeringer), så der er gennemsigtighed og sammenlignelighed omkring det.
EU-taksonomien er baseret på, at man kigger på den enkelte investering og opgør, hvor stor en andel af aktiviteterne, der kan betegnes som "grønne". Det vil sige, at et givent selskab kan blive vurderet til at være fx 37% grønt.
EU-taksonomien giver en større nøjagtighed og bedre sammenlignelighed mellem pensionsselskabers opgørelse af grønne investeringer. Men det vil naturligvis ikke fjerne en helt grundlæggende diskussion om, hvorvidt for eksempel en solcelle-investering også har aspekter (for eksempel selve produktionen af dem), som isoleret set belaster klimaet.
I løbet af de kommende år vil EU-taksonomien komme endeligt på plads, og dataunderstøttelsen vil også blive bedre end i dag, hvor der fortsat er udfordringer med datagrundlaget.
Hvad er ESG?
ESG er en forkortelse for Environment (miljøforhold), Social (sociale forhold) og Governance (virksomhedsledelse) og er den internationale betegnelse for arbejde med ansvarlighed i forhold til investeringer.
Hvordan bliver ansvarlighed afvejet i forhold til afkast og risiko?
Når vi investerer din pension, er der både hensyn at tage, og lovgivning at leve op til.
Afkastet er i fokus. Det er det overordnede formål med at investere, og som pensionsselskab er vi lovgivningsmæssigt forpligtet til at arbejde for at opnå det bedst mulige afkast.
Afkastet hænger tæt sammen med, hvilken risiko der tages, når vi investerer.
Risikoen bestemmes især af, hvordan vi fordeler pengene mellem investeringer i aktier, obligationer, infrastruktur, ejendomme m.v. Det er en balance mellem at opnå det størst muligt afkast og have en basal tryghed i form af en robust pension.
Ansvarlighed og aktivt ejerskab er en integreret del af arbejdet med at investere din pension. Ansvarligheden understøtter målsætningerne om at investere din pension, så den er robust og opnår det bedst mulige afkast, samtidig med at vi på vegne af vores medlemmer tager et samfundsansvar.
Vores målsætninger om at investere i grøn omstilling og bidrage til reduktion af CO2-udledning indgår som en del af denne ansvarlighed.
Læs mere om:
PenSam's investeringsstrategi