PenSam Logo

Modreg­ning

Når du får udbetalt pension, kan det i nogle tilfælde påvirke, hvad du eller din ægtefælle/samlever kan få udbetalt fra det offentlige. Få overblikket her.

Det afhænger af din og eventuelt din ægtefælle/samlevers samlede skattepligtige indtægt og formue, om en udbetaling fra det offentlige bliver ændret på grund af udbetaling af pension.
,

Brug for rådgivning?

Hvis du får udbetalt pension hver måned

Her kan du se de ydelser fra det offentlige, der kan blive påvirket, hvis du får udbetalt pension hver måned. Du kan også se, hvem du skal kontakte, hvis der er ændringer i din formue eller skattepligtige indtægt (for eksempel fra pension). Bemærk at udbetaling af Aldersforsikring med løbende udbetaling er skattefri, og derfor IKKE tæller som en skattepligtig indtægt. Den del af din udbetaling, der kommer fra Aldersforsikring med løbende udbetaling, påvirker kun de offentlige ydelser, der beregnes ud fra din formue. I boksen nedenfor vedrørende udbetaling af engangsbeløb, kan du se offentlige ydelser, der påvirkes af størrelsen af din formue.

Kontakt: Udbetaling Danmark

Hvis du får udbetalt et engangsbeløb

Her kan du se de ydelser fra det offentlige, der kan blive påvirket, hvis du får udbetalt et engangsbeløb. Du kan også se, hvem du skal kontakte, hvis der er ændringer i din formue eller skattepligtige indtægt (for eksempel pension). OBS: Er der tale om et engangsbeløb udbetalt i forbindelse med kritisk sygdom ser kommunen bort fra beløb op til 150.000 kr. i op til 5 år efter beløbets udbetaling.

Kontakt: Udbetaling Danmark

Får du en ydelse, der ikke er nævnt, så kontakt din kommune eller læs mere på borger.dk.

Modregning på grund af indbetaling til pension

I nogle få tilfælde påvirker indbetaling til pension også størrelsen af offentlige ydelser, der beregnes ud fra din skattepligtige indtægt - for eksempel boligstøtte. 

Se nedenfor hvornår det gælder.

Indbetaling til disse typer pension og forsikring er skattepligtig

Husk at det kun gælder de typer pension og forsikringer, du kan se nedenfor. Hovedreglen er, at når din arbejdsgiver indbetaler til din pension, betaler du ikke skat af pengene. Derfor skal du til gengæld betale skat, når du til sin tid får pensionen udbetalt.

Har du indbetaling til disse pensionsprodukter, skal du betale skat af det beløb, der bliver indbetalt til dem. Til gengæld er udbetalingen skattefri. Når du skal betale skat af indbetalingen, bliver din skattepligtige indtægt højere - og derfor påvirker det beregningen af blandt andet boligstøtte. Som hovedregel sker det automatisk på din forskudsopgørelse hos SKAT. Men er der sket ændringer i din pension for nyligt, kan det ske, at disse indbetalinger endnu ikke er med på forskudsopgørelsen, så grundlaget for beregning af boligstøtte for eksempel ikke er rigtigt.

Derfor skal du selv sørge for at ændre din forskudsopgørelse, hvis der er ændringer i din indbetaling til disse typer pension og forsikringer.

Det spørger andre om