PenSam Logo

Værd at tænke over - før du går på pension

Her er en række tips, der kan gøre overgangen til livet som pensionist til en god oplevelse, og forberede dig godt på tilværelsen som pensionist . Her handler det ikke om penge, men om den menneskelige side af sagen.

Del:Print:

Pension - er det noget for dig?

Nogle frygter at skulle sige farvel til kolleger og arbejdsliv, men bliver hurtigt glade pensionister.
Andre ser frem til pensionen i årevis - og så bliver det alligevel ikke helt, som de havde håbet.

Uanset hvordan DU tænker, er overgang til pension en stor forandring. 

Heldigvis har mange prøvet det før dig, så her deler vi erfaringer og forslag, der kan hjælpe på vej til en god pension. Det manglede bare! Du har fortjent en god pension.

 

Forbered dig - > læg en plan

Kærlighed og tryghedHandler pensionslivet ikke netop om at slippe tøjlerne og blive fri for planer og pligter?

Jo, det gør det helt sikkert også. Og som mennesker er vi forskellige - nogle af os meget impulsive, andre mere strukturerede. 

Fælles for de fleste er dog, at vi trives med en vis form for rammer omkring tilværelsen. Om ikke andet så for at have nogle rammer at bryde!

Det gode ved at være pensionist er netop, at du i langt højere grad bestemmer over dit liv. Det betyder også, at du kan bestemme at afvige fra de planer, du har lagt - hvis du får lyst. 

Men en eller anden slags "plan" er en god ting, fordi:

  • du risikerer ikke, at alting flyder sammen
    - vi kender alle sammen, at hvis man har masser af tid til en ting, ender det nogle gange med, at man aldrig får det lavet
  • du kommer i gang, og det bliver de fleste i bedre humør af
  • dine omgivelser ved også bedre, hvor de "har" dig
    - vil du for eksempel gerne undgå, at alle mulige booker dig til alt muligt, så du ikke får tid for dig selv, eller vil du slippe fri af forventninger om, at nu er det pludselig dig, der har masser af tid til altid at gøre rent og lave mad, så kan en plan være løsningen

Hvad er en plan så?
Det er egentlig bare nogle tanker om, hvad du vil. Måske et ugeskema. Måske nogle faste hverdagsvaner, hvor du sørger for at gøre nogle bestemte ting (for eksempel gå en tur) hver dag. 

Det kan også være en langtidsplan - for eksempel hvad du gerne vil nå at gøre og opleve det første år som pensionist.
En plan for den første måned må også gerne være: "Jeg lader som om, jeg holder ferie". (Bare du så også har en slags plan for tiden derefter). 

Lyder det irriterende med al den planlægning, netop som du troede, du kunne blive fri for planer og stress?

Det gode er, at NU bestemmer du. Har du aldrig prøvet at nå til at opleve en følelse af "tomhed" i en lang ferie eller barselsorlov, kan du måske sagtens klare dig uden planer. 

 

Træf valget selv - hvis du kan

I de fleste af livets forhold gælder, at det er sjovest, når man selv kan bestemme. Sådan er det også, når det handler om at gå på pension. 

For de fleste giver det ikke den bedste start på seniorlivet, hvis de bliver tvunget derhen, hvad enten det skyldes fyring eller sygdom eller udbrændthed. Eller hvis pensionen starter tidligt i livet i form af en førtidspension, fordi arbejdsevnen er væk.

Har du chancen for selv at påvirke din situation, er det værd at gå efter.

  • Kniber det med kræfterne, men ikke med lysten til at arbejde, er det for mange en god løsning med en glidende overgang i form af nedtrapning i arbejdstid - eller egentlig pensionering men med fortsat tilknytning til arbejdspladsen 
  • Er du omvendt frisk, og har lyst til at fortsætte med at arbejde, så hold fast i det - uanset din alder. Giv ikke efter for eventuelt gruppepres eller stikpiller om din alder. Og kig dig om efter en anden arbejdsplads, hvis kulturen ikke er god, hvor du er
  • For andre kan situationen være, at man gerne vil fortsætte med at arbejde - for at føle sig værdsat eller på grund af det sociale liv på arbejdspladsen. Men så sker der pludselig store forandringer. Omstruktureringer, ny leder, gode kolleger der stopper eller lignende. Pludselig er den arbejdsplads, man var knyttet til, ikke længere den samme. Så er det måske bedre selv at vælge at stoppe i tide - eller finde et andet arbejde - i stedet for at ende med at køre træt eller blive tvunget ud. 

Sværest er det at komme til at bestemme selv, hvis man er ramt af sygdom. Her vil pensionering jo ofte umiddelbart kunne føles som en lettelse. Men samtidig ikke et reelt frit valg. De fleste havde gerne fortsat med at arbejde, hvis de kunne. Og processen omkring at få tilkendt en offentlig ydelse på grund af tab af arbejdsevne kan være lang og udmattende, så pensioneringen nærmest kommer som et antiklimaks. Og naturligt gør, at sygdommen får al fokus. 

Her kan et råd være det samme, som gælder for mennesker med kroniske smerter: At gå fra fokus på, hvad der kan få smerterne til at gå væk, til et fokus på, hvordan livet kan leves med smerterne. Altså rette fokus mod, hvordan du lever med pensionen - når det nu er dér, du er. Selv om du ikke selv har valgt det. 

 

Markér at noget nyt begynder

Vi har traditioner for at fejre store overgange i livet som konfirmation, bryllup, fødsler og runde fødselsdage. 
Men vi har ikke rigtigt nogen ritualer i forbindelse med at gå på pension. Det er egentlig underligt, for overgangen fra arbejdsliv til pension er også et af de helt store skift i livet for de fleste.

Skulle det nu være noget at fejre? Ja, ærlig talt. Der er lidt for meget "vådt fyrværkeri" over at stoppe 45 års arbejdsliv om torsdagen, og så bare gå ud at handle fredag formiddag som om intet var hændt.

Find på noget! Inviter gode venner til middag. Tag på en ferie. Gør et eller andet, som er så anderledes, at du har det at huske tilbage på med glæde. Nu er du pensionist. Godt gået!

Er du ingen festabe, eller rummer det med at gå på pension modsatrettede følelser hos dig, er det en ekstra god grund til at starte med at gøre noget særligt - efter dit temperament. Det kan også være at grundlægge en god tradition fra dag 1:

  • Fra nu af er vækkeuret pakket væk
  • Fra i dag er den bedste stol reserveret til to timer med en god bog hver dag
  • Middagssøvn er tilladt!

 

Ned ad bakke - er det så galt?

Talemåden "det går ned ad bakke" henviser ofte til noget dårligt - og nogle forbinder det med at blive ældre. 
Men er man på cykel, er det jo ikke så tosset, når det går ned ad bakke 😉. 

Fakta er, at ingen undgår at kunne mærke på sin krop, at man bliver ældre. Omvendt føler få sig i dag "gamle" på samme måde, som man gjorde for et par generationer siden ved pensionsalderen.

Det ligger også i udtrykket "den 3. alder", som nogle bruger. Et signal om, at det faktisk er et nyt livsafsnit, der begynder - og ikke bare en "nedlukning" af tidligere faser af livet.

Så kast dig ud i det - med respekt for hvad du i din alder har det godt med og kan overkomme. Det er ikke sjovt at spænde sig selv for hårdt for - men det behøver du netop heller ikke - som pensionist. 

Vi kan leve længe. Og mange af os kan leve godt, længe. Du kan gøre meget for at vedligeholde din fysik og "holde dig sund". Men det er klogt også at indrette sig på, at begrænsninger af især fysisk art sætter ind med alderen.

Heldigvis har vi i dag adgang til helt nye typer "hjælpemidler". Du kan for eksempel købe en el-cykel og på den måde holde dig godt kørende.  

Lidt mere kræver det, når det gælder bolig. Er din bolig ikke "fremtidssikret" til en ringere fysik, er det en god idé at være ét skridt foran her. 
En del kommer ud for først at tage beslutningen om at skifte bolig, når det er lovligt sent. Det kan gøre selve flytningen mere uoverskuelig, og gøre at du måske aldrig rigtigt falder til eller får glæde af den nye bolig. Desuden kan det blive mere vanskeligt økonomisk, hvis du venter, fordi adgang til lånemuligheder kan blive begrænset med alderen. 

 

Hvem vil du være nu?

Nogle kan næsten ikke bære at få titlen "pensionist" hæftet på sig. Andre glæder sig til at kunne sige, de er det. 

Den gode nyhed er, at du selv kan bestemme, hvordan du vil præsentere dig, og hvilken historie du vil fortælle.
Overvej det. For vi har det med at møde andre mennesker med sætningen "Hvad laver du så?". 

Har du været tæt forbundet med dit job, og har det fyldt meget i dit liv, er det særligt vigtigt at forberede dig lidt. 

Vil du stadig kunne gøre noget for andre og føle, at du gør nytte, kan frivilligt arbejde være en god idé. Udover selvfølgelig at være der for familie, børnebørn, venner eller naboer. 

Du kan også holde fast i følelsen af at gøre en forskel via foreningsarbejde eller frivillige hverv.  

Hvis du da ikke simpelthen tager fat på en helt ny "karriere" som pensionist - i form af et helt nyt job nogle timer om ugen.

 

Forny for at bevare

Når du bliver pensionist, er der måske gode ting, der før var en del af dit arbejdsliv, du nu må sørge for selv at skabe i din hverdag. Det kan være alt fra at sikre dig hyppigt samvær med andre - til at finde erstatninger for den følelse, det har givet dig at gå på arbejde.  

Det er helt forskelligt, hvor meget - og hvad - arbejdet betyder for os. For nogle handler det om stolthed over den opgave og det fag, man udfører. For andre handler det om meningsfuldhed ved "at kunne være noget for andre" eller løse en vigtig samfundsopgave. Eller simpelthen oplevelsen af at være en del af holdet og sammen med gode kolleger - eller borgere - som man har kendt gennem mange år. 

Jo mere din identitet som menneske, eller din oplevelse af at have et meningsfuldt liv, er koblet op på dit job, jo vigtigere er det, at du er opmærksom på, hvordan du håndterer det, når arbejdslivet stopper. 

Handler det især om stadig gerne at ville kunne være og gøre noget for andre, at føle at man gør nytte, og at mærke glæde og taknemlighed fra andre mennesker, er der rigtigt gode muligheder for at opnå det samme ved at engagere sig i forskellige former for frivilligt arbejde. Og selvfølgelig også ved at være der for sin egen familie, børnebørn etc.  

Handler det mere om en form for "status", kan det være svært helt at erstatte. Men du kan for eksempel opnå følelsen af fortsat at betyde noget og være respekteret ved at engagere dig i foreninger og bestyrelser. 

Forudser du, at det først og fremmest er fællesskabet, du vil savne, gælder det om at komme med på nogle "nye hold" - og helst komme i gang i god tid.
Bliv ikke én af de mænd m/k, der mister meningen med livet!

Læs mere i artiklen: Vil du have et godt seniorliv, begynder forberedelsen i 50'erne