Tekst og foto: Charlotte Holst
Det var den 27. oktober 2015. Kate Jespersen vågnede, og hendes hoved var så tungt, at hun knap kunne løfte det fra puden.
- Det føltes kæmpestort. Som om det var ved at falde af kroppen, og så trykkede det helt vildt. Der er noget helt galt, sagde jeg til min kæreste
Kate arbejdede som sosu-assistent på Bøgeskovhus i Aarhus. Men den dag måtte hun tage til lægen. De tog blodprøver, og Kate fik besked på at gå hjem og hvile sig med vinduet åbent. Kort efter ringede lægen: Hun skulle indlægges akut. Hendes blodprocent var faretruende lav. Hun rablede en masse af til sin kæreste Tom.
- “Lukas skal have idrætstøj med. Husk at købe frugt. Sara har en legeaftale....” For mig lød ordene rigtigt, men jeg talte fuldstændig sort. Tom forstod intet.
Ham med leen går udenfor
Det viste sig, at Kate havde varicer (udposninger) i spiserøret. De var bristet og blod dryppede ned i mavesækken. Årsagen - som først blev fastslået langt senere - er en sygdom kaldet PBC, der skaber et overtryk på venerne, så blodet forsøger at presse sig ud gennem udposninger.
I den følgende tid blev hospitalspersonale og operationsborde en stor del af Kates liv. Hun fik ofte tilført blod og jern og fik elastikker på udposningerne for at stoppe blodet. 11 gange røg hun akut på intensiv, og ambulancer og hvidklædt personale med alvor i øjnene, står tilbage i hendes erindring.
- Man bliver en sær person af at opleve sådan noget. Det er som om, du lægger dit hjerte på bordet, og så står der en og slår på det. Og ham med leen går uden for vinduet.
Hårdt for familien
Tanker om døden ramte også familien i Allingåbro. Kate har fire børn fra to tidligere ægteskaber. Hun bor sammen med sin kæreste gennem 13 år, Tom og sin teenagedatter Sara.
- Det var hårdt for dem, og der var stort set ingen hjælp at hente til de pårørende. Det burde der have været, siger Kate.
Forholdet til Tom knirkede. Kate følte, han ikke troede på, at hun var så syg. Han syntes til gengæld sygdommen fyldte for meget og blev frustreret over, at Kate forandrede sig.
- Jeg opførte mig ind imellem som en dement. Som om jeg ikke fattede, hvad der blev sagt. Vi havde mange diskussioner, og jeg flyttede også væk i en periode.
Men Tom og familien var alligevel Kates anker, og de var med til at tage beslutningen om, at Kate skulle på venteliste til en ny lever.
“Riget, ny lever”
Den 9. januar 2020 klokken 15.30 ringede Kates telefon så, mens de var på besøg hos nogle venner.
- Der stod: ‘Riget, ny lever.’ Jeg havde kodet nummeret ind.
Hun skulle hurtigt afsted, og havde ikke tid til at se en optagelse, datteren Sara havde lavet til sin konfirmationsforberedelse. Kate så den i ambulancen. Det var en bøn, de kommende konfirmander havde fremsagt én time inden opkaldet fra Riget. En bøn om en ny lever til Kate.
Det kan jeg sagtens
Operations- og genoptræningsforløbet var barsk. Men i dag er 48-årige Kate Jespersen tilbage i et fuldtidsjob som ansvarshavende sosu-assistent på Fortegården i Aarhus.
- Jeg er stolt af mig selv over at være tilbage. I dag er jeg langt sværere at slå ud af kurs.
Kate fik under sygdomsforløbet udbetalt 100.000 kroner fra PenSam Pension for kritisk sygdom.
- Jeg gav børnene 10.000 hver, og så brugte jeg penge på Saras konfirmation, så hun kunne få en fantastisk dag. Selv købte jeg bare en ny telefon.
Det vigtigste er, siger Kate, at hun har fået sin hverdag igen.
- Jeg er ikke længere hende den syge. Jeg er Kate, der arbejder på Fortegården. Og når jeg møder nye udfordringer i dag, tænker jeg: Det kan jeg da sagtens. Man skal ikke lige give op.
Pensionsordning og sygdom
Læs mere om dækningen ved visse kritiske sygdomme her