PenSam Logo

22-01-2024

PenSam in­ve­ste­rer sammen med en række andre pen­sions­kas­ser mil­li­ard­be­løb i udvikling af grønt stål

PenSam, PKA, AkademikerPension og Lærernes Pension skyder over 2 milliarder kroner i virksomheden H2 Green Steel, der er i færd med at opføre verdens første grønne stålværk i stor skala i Nordsverige.

Del:Print:

De fire danske pensionskasser går sammen om at sende et milliardbeløb i retning af et af nordens mest spændende, grønne industrieventyr, virksomheden H2 Green Steel.

Investeringen sker gennem den fælles kapitalforvalter AIP Management som et såkaldt mezzanin-lån. Det er en del af en større kapitalrejsning, hvor H2 Green Steel samlet får tilført over 30 milliarder danske kroner.

Det kommende stålværk skal ligge i den nordsvenske by Boden, hvor forholdende er optimale til at producere den grønne stål. Det kommer til at levere stål med op til 95 % mindre CO2-udledning end stål produceret på traditionel vis. 

Det sker ved at erstatte kul med grøn brint i processerne, hvor jernmalm bliver opvarmet og reduceret, så den senere kan laves til stål.

Den grønne brint bliver produceret på stedet i det, der bliver Europas største elektrolyseanlæg.

Selve stålfremstillingen- og efterbehandlingen bliver også elektrificeret med strøm fra vedvarende energikilder så som vindenergi.

Aftaler med Mercedes, Ikea og Electrolux

Stålværket forventes at producere op til 2,5 millioner tons færdigt fladstål pr år. Det skal blandt andet bruges til at bygge alt fra biler til møbler og hvidevarer. 

Og H2GS har allerede flere foreløbige aftaler på plads med store, velkendte virksomheder så som Mercedes Benz, Ikea og Electrolux, der alle ønsker at bruge den grønne stål i deres produktion.

Hos pensionskasserne glæder man sig over at kunne bidrage til en ny og mere klimavenlig teknologi i en ellers meget CO2-udledende industri samtidig med, at man med investeringen kan levere et godt afkast til medlemmernes pensioner.

”Med dette projekt kan vi lave stål med op til 95 procent mindre CO2 end traditionel produktion. Det er en kæmpe besparelse med virkeligt positive perspektiver for hele industrien, men også for alle de aftagere af stål og for PenSams medlemmer. Vi er sat i verden for at sikre gode afkast til vores medlemmer, og derfor er vi meget opmærksomme på, om investeringer skaber afkast. Det kræver stor specialviden, og det ville være umuligt uden en partner som AIP,” siger Torsten Fels, administrerende direktør i PenSam.

”For os er det her det næste naturlige skridt i vores arbejde med den grønne omstilling. Vi har i PKA i over et årti investeret massivt i vedvarende energi som vind og sol. Men virkeligheden er, at alt det, vi allesammen forbruger i vores hverdag, i et eller andet omfang skal omstilles til grønnere produktionsmetoder. Især tunge og svært omstillelige industrier som stål. Derfor er der brug for nytænkende virksomheder som H2 Green Steel,” siger Jon Johnsen, administrerende direktør i PKA

”Klimafronten ændrer sig hele tiden, og nu er tiden til at begynde at dekarbonisere en de mest CO2-tunge industrier, stålindustrien. Økonomisk giver det mening – blandt andet fordi grønt stål kan sælges dyrere end det sorte stål. Derfor er denne investering et godt eksempel på, hvordan afkast og ansvarlighed sagtens kan gå hånd i hånd. Det kræver et stort arbejde, som AIP-teamet har løftet på forbilledlig vis,” siger Anders Schelde, investeringsdirektør i AkademikerPension.

”H2 Green Steel er et rigtig godt eksempel på en type virksomhed, som vi i Lærernes Pension synes er meget interessant at investere i. Her er der nemlig tale om en virksomhed som vælger at tilrettelægge produktionen, så CO2-udleningen falder markant. Resultatet er et mere bæredygtigt produkt, som vi mener, at der er stor efterspørgsel på både nu og i fremtiden,” siger Karsten Kjeldsen, administrerende direktør i Lærernes Pension.

Om H2 Green Steel 
H2 Green Steel er stiftet i 2020 med ambitionen om at accelerere den grønne omstilling af stålindustrien ved hjælp af brint. Stålproduktion er en stor klimabelastning og står for omkring 8% af alle CO2-udledninger og 25% af den industrielle udledning i EU. Stifter og største aktionær i H2 Green Steel er Vargas, der også er medstifter af og en af de største aktionærer i den svenske batteriproducent Northvolt. H2 Green Steel har hovedsæde I Stockholm, og selskabets første stålværk er under opførelse i Boden i det nordlige Sverige.

Læs mere om H2 Green Steel 

Om AIP Management
AIP Management er en dansk investeringsforvalter dedikeret til investering i energi- og infrastrukturaktiver med kontorer i København, London, Madrid og New York. AIP er ejet af PKA, PenSam, Storebrand samt AIP Partnerne, og forvalter derudover investeringer for AkademikerPension, Lærernes Pension samt en gruppe af Schweiziske pensionskasser.
AIP har på vegne af investorerne investeret mere end 50 milliarder kroner i vedvarende energiaktiver i Europa og USA. Når alle aktiver er fuldt operationelle, forventes de at have en samlet energikapacitet på cirka 7 GW, hvilket sparer klimaet for 6 millioner tons CO2-emissioner om året.

Læs mere om AIP Management