PenSam Logo

22-06-2019

PenSam udelukker 26 olie­sel­ska­ber

PenSam har udelukket 26 af verdens største olieselskaber, som en del af strategien for at nedbringe andelen af CO2-udledende selskaber. Siden 2016 har PenSam ekskluderet over 100 selskaber, der tjener penge på kul, tjæresand og olie.

Del:Print:

PenSam har ekskluderet 26 af verdens største olieselskaber. Det sker for at bakke op om Paris-aftalens mål, og for at reducere den finansielle risiko i forhold til de selskaber, som ikke forventes at klare sig godt i den grønne omstilling.

I alt har PenSam solgt olieaktier for 130 millioner, og de 26 olieselskaber er blevet tilføjet til PenSam’s liste over selskaber, som pensionsselskabet ikke vil investere i.

”Når vi vælger at udelukke og sælge olieselskaber, handler det om at investere vores medlemmers pension ansvarligt og bakke op om en fremtid, hvor energien går fra sort til grøn,” siger Torsten Fels, adm. direktør i PenSam.

En del olie skal blive i jorden

For at nå Paris-aftalens mål om at holde en maksimal global temperaturstigning på under to grader, skal en del af oliereserverne blive i jorden.

Tænketanken Carbon Tracker har udarbejdet en analysemodel, som kan kortlægge, hvilke selskaber der har den største andel af oliereserver, som ikke skal udvindes, hvis målet skal nås. Dette værktøj har PenSam blandt andet brugt til at vurdere, hvilke olieselskaber, der skal ud i kulden.

”Som ansvarlig investor bakker vi op om de selskaber, der omstiller sig for at leve op til Paris-aftalens mål, og derfor har vi valgt at beholde en række selskaber relateret til olie. Det har samtidig den fordel, at det også reducerer den klimarelaterede risiko ved investeringen, fordi selskaberne tager fat på klimaudfordringerne,” siger Torsten Fels.

100 CO2-udledende selskaber udelukket siden 2016

I alt har PenSam siden 2016 ekskluderet over 100 selskaber, der tjener penge på kul, tjæresand og nu olie.

Samtidig har PenSam i år sat et mål om, at 10 procent at investeringsporteføljen i 2025 skal være investeret i den grønne omstilling.

”Vi arbejder løbende på at integrere Paris-aftalen i vores investeringsarbejde, og det betyder, at vi både gør vores investeringer grønnere, men det betyder også, at vi skal skille os af med de selskaber, som enten kan blive en dårlig investering eller direkte modarbejder Paris-aftalens mål,” siger Torsten Fels.

PenSam vil løbende analysere udviklingen i de olieselskaber, som pensionsselskabet fortsat har investeringer i, og der kan være behov for at ekskludere og frasælge yderligere selskaber.

 

Se listen over de olieselskaber, som PenSam har ekskluderet