PenSam Logo

Spareråd og tips til din økonomi

Kender du det, kontoen er tom sidst på måneden ? En rigtig øv-fornemmelse. Måske kan vi hjælpe dig med at få pengene til at slå bedre til i hverdagen.

Familie samlet om computeren i sofaen

Få overblik over din økonomi i faser

Her kan du læse, hvad du kan gøre for at få en bedre hverdagsøkonomi. 

Når du går i gang med at kigge på din økonomi, skal du sætte noget tid af. Til gengæld tør vi godt garantere, at tiden er givet godt ud og at det giver en rigtig god fornemmelse bagefter.

1

Brug et budgetark

Første skal du have skabt et overblik over din økonomi. Det gør du ved at få lavet et budget. Hvis du allerede har et budget, er det måske på tide at få det opdateret. Når du laver et budget, skal du være tro mod dig selv i forhold til, hvad du reelt har af udgifter hver måned. Som hjælp til at få skabt et overblik over indtægter og udgifter, kan du bruge vores budgetark nedenfor. Her får du også gode råd til, hvordan du kommer nemt i gang.

2

Hvor er overraskelserne i budgettet ?

Når budgettet er lagt, oplever du nok, at der rent faktisk er udgifter, som kan skæres fra. Er det tunge poster, som f.eks. afbetaling på dyre lån eller abonnementer til en stor TV-pakke el.lign., så giver det god mening at få reduceret disse først.

3

Vær' kreativ og søg råd og vejledning

Det lyder alt sammen meget let. Selvfølgelig er det ikke altid det. Tit har man brug for hjælp. Kontakt eventuelt din bankrådgiver eller tal med venner om, hvad de måske gør i hverdagen. Det er tit, at gode råd og inspiration til besparelser kommer fra andre.

4

1-2-3 et nyt budget er lavet

Når du er i hus med budgettet, er det selvfølgelig vigtigt at du følger det. Mange oplever, at der ligefrem kan gå en "sport" i at følge budgettet og finde nye steder at spare. Er du ikke lige i den "boldgade", hvor det bliver en sport, så er det godt at vide, at der er kommet mere styr på økonomien. Det giver ro i maven.

Kom nemt i gang med dit budget ved at bruge vores budgetark og vejledning. 

Se budgetark

Tips til besparelser

Tjek abonnementer og andre faste aftaler

Mange af os har abonnementer til enten fysiske aviser, apps., TV kanaler el.lign. Det giver rigtig god mening at få kigget disse abonnementer igennem engang imellem. Du kan f.eks. betale til noget, som du slet ikke bruger mere eller også er prisen for et abonnement steget, og det er derfor tid til at genoverveje, om man virkelig har brug for abonnementet. TV-pakker og telefonabonnementer er noget af det, som man virkelig kan spare på, hvis man engang imellem tjekker, om der evt. er et billigere alternativ.

 

Dine forsikringer og din bank er også områder, hvor der muligvis kan spares penge. Så det kan være en god idé at få lavet et forsikrings- og/eller banktjek. Hos PenSam Bank har vi rigtig gode rabatter og vilkår for dig, som er medlem af FOA og PenSam Pension. Se evt. mere om dine fordele

Tjek udgifter til transport

Det kan være dyrt, at have en bil eller to stående i garagen. Er der mulighed for, at tage offentlig transport på arbejde eller måske ligefrem tage cyklen, så kan det være en kilde til gode besparelser. 

 

Mange har dog brug for en bil i hverdagen. Har man det behov, kan det være en god idé at undersøge, om det kan betale sig at udskifte den fossil drevne bil med en elbil. Det er selvfølgelig en omkostning til at begynde med, men kan i længden give god mening, da:

 

• bilen kører på elektricitet, hvilket som oftest er billigere pr. kørt km.
• der er mindre vedligehold, da bilen har færre dele, som kan gå i stykker.
• der e tilskud fra staten i form af afgiftslettelser
• parkering kan være billigere i nogle byer
• du bidrager til at reducere CO2-udledningen
Tjek udgifter til take-away og impulskøb
Take-away

 

Det er hyggeligt og tit lidt lettere at bestille en pizza eller kebab, men bare ikke billigere i længden.

 
Impulskøb

 

Vi kender det alle. Det som vi lige går forbi, og pludselig ikke kan undvære. Men faktisk kan vi nok godt undvære det. Så vent en dag eller to med at købe det, som du ikke ”kan” undvære. Det kalder vi for Sove-på-det-reglen. Dagen efter kan behovet nemlig være helt væk eller også er behovet knapt så stort.

Tjek tilbud
• Brug app’en eTilbudsavisen

 

Du får tilbud fra supermarkeder og andre kæder i dit nærområde.

 
• Den blå avis

 

Måske kan du finde det, du skal bruge til en langt lavere pris.

 
• Loppemarked / genbrug

 

Det er oppe i tiden, at finde tøj og andre genstand på loppemarkeder, og så er det jo også billigere end at købe nyt. Og samtidig lange mere bæredygtigt end at købe nyt. 

 
• Trendsales / Reshopper

 

Der findes en hel del apps, hvor du kan finde brugte varer til en billigere pris og du kan også selv sælge brugte genstande - det er der jo også sjove penge i. 

 

Tjek støtteordninger

I Danmark findes der en række offentliges støtteordninger. Det kræver dog, at man kan dokumentere, at man er i målgruppen for ordningerne, for at modtage den.

 

• Boligstøtte
 
• Varmetillæg
Klik her
Tjek din selvangivelse for fradrag

Tjek om alle dine fradrag er med. Der kan være mange penge at hente, hvis du mangler at indberette et fradrag. Det kan f.eks. være kørselsfradrag, fradrag til renteudgifter, håndværkerfradrag, fradrag til fagforeningskontingent, fradrag til børnebidrag m.m.

Tjek råd til god økonomi - apps og influencere

På sociale medier kan du få gode råd om økonomi ved f.eks. at følge influencere eller søge på ord som ”gode spareråd" el.lign. 

 

Money Mum kan du følge på Instagram og få hendes gode råd
YouTube – søg på ord som "at spare", og der dukker rigtig mange tips og gode ideér op
Tjek om det giver mening med en opsparingskonto

Hvis der er luft i økonomien til det, kan det anbefales at oprette en opsparingskonto til de regninger der kommer uforudset, så der er en buffer. Måske skal bilen lige pludselig til mekaniker eller vaskemaskinen går i stykker. I de situationer kan det være rart, at have sparet lidt op hver måned til den dyre regning. 

 

Måske er der også noget, som familien gerne vil spare op til. En kommende ferie eller en rund fødselsdag. Start i god tid og sæt et fast beløb ind på en konto til sådanne begivenheder.

Tjek dine udgifter i mobilbanken

I din mobilbank kan du også få hjælp med det, som hedder "forbrugsoverblikket". Med et forbrugsoverblik kan du f.eks. lave forbrugsagenter, dvs. du deler dit forbrug ud på kategorier (agenter). På den måde kan du følge dit forbrug hen over måneden og se, hvilken kategorier du bruger mest. Det kan godt komme bag på en, hvor meget man egentlig bruger en kategori. Eksempelvis er udgifter til parkering og coffee-to-go, noget som ofte fylder mere, end hvad man regner med. 

Tjek dit budget med din rådgiver

Det er altid en god idé at kontakte din rådgiver, hvis du ikke synes pengene slår til i hverdagen. Din rådgiver kan give dig gode råd, når der skal kigges ind i mulige besparelser og andre løsninger, som kan bidrage til at lette hverdagsøkonomien. 

Kontakt os

Ring til os på 44 39 39 44

Se kontaktmuligheder