PenSam Logo

Få overblik med et budget

Del:Print:
Et par der laver budget
Ønsker du: Bedre styr på, hvor dine penge forsvinder hen? Så har vi: Gode råd til, hvordan du nemt lægger et budget.

Kom nemt i gang

Hvis du vil have bedre overblik over dine penge, er det en god idé at lægge et budget. Mange ser kun på deres penge for en måned ad gangen, men der er nogle regninger, du får med ujævne mellemrum, for eksempel én gang om året eller 4 gange om året.  Det er en af grundene til, at du kan miste overblikket. Med et budget får du styr på det.

Du behøver ikke starte fra bunden selv. Du kan bruge PenSam Banks nemme og enkle budgetark længere nede på siden. 

For at udfylde budgetskemaet, skal du finde dokumenter frem med dine indtægter og udgifter. I dag er de fleste dokumenter digitale og ligger i e-Boks. Du kan også kigge i din netbank eller på dine kontoudskrifter.

Start med dine indtægter

Første trin i dit budget er at lægge dine indtægter ind. Indtægter står som grønne tal eller med et plus foran tallet på din konto og dine oversigter. Det kan være løn, boligsikring, SU og børnepenge. HUSK: Træk skatten fra, så du kun regner med det beløb, du rent faktisk får ind på kontoen hver måned. Hvis din indtægt varierer fra måned til måned, kan du regne ud, hvor meget du i gennemsnit tjener om måneden og bruge det tal. 

Find dine faste udgifter

Dine faste udgifter er de vigtigste at få med i dit budget. Faste udgifter er for eksempel husleje, forsikring, transport, telefon og afbetaling på lån. Tjek din konto og oversigter for 12 måneder tilbage. Læg hver måned penge til side til de faste udgifter, du kun skal betale hver 3. måned eller 1 gang om året. Så er du forberedt, når regningen lander i postkassen. 

Husk de øvrige udgifter 

Til sidst skal du have dine øvrige udgifter med i dit budget. Det er for eksempel abonnementer, tøj, ferier, fornøjelser og husholdning. Disse udgifter er tit nemmere at skære ned på end de faste. HUSK: Nogle udgifter kan være svære at forudse. Det kan for eksempel være en dyr bilreparation eller en vaskemaskine, der går i stykker og skal udskiftes.  Prøv at lægge penge til side til sådan en typer udgifter. Det gælder også de mere behagelige ting, som udgifter til konfirmation, julegaver, rejser eller familiefester og udflugter.  

Du kan også altid ringe til os 

Hvis du er i tvivl om, hvordan du lægger budgettet, så ring til vores rådgivere i banken. Sammen sikrer I, at alle udgifter kommer med i budgettet, og får set på om der er mulighed for at spare noget op, hvis du har brug for det. 

Dine fordele med et budget

  • Du finder ud af, hvad dine penge går til
  • Du kan få flere penge til fornøjelser
  • Du får overblik over større økonomiske beslutninger
  • Du undgår dårlig økonomi og stress
  • Du kan få hjælp og rådgivning om dit budget sammen med din rådgiver 

Flere gode råd 

  • Det er en god idé at få en budgetkonto, hvis du ikke allerede har en. Du bruger en budgetkonto til at betale alle dine regninger fra. Hver måned flyttes et fast beløb fra din lønkonto over til din budgetkonto. Det gør, at du har styr på dine faste udgifter og automatisk får betalt dine regninger.
  • Betal dyre kontokort ud. Du kan let komme til at betale over 20 procent i rente. Få et billigere lån eller kassekredit i stedet
  • Når du har betalt et lån af, så bliv ved med at lægge et beløb til side. Det er nemmere, når man er vant til at betale et beløb af
  • Læg en halvtredser eller lignende i sparegrisen hver uge eller hvor ofte du synes
  • Husk at regne alle udgifter med pr. år. Nogle udgifter betaler du hver måned, men andre for eksempel fire gange om året eller årligt.
Se budgetark