PenSam Logo

Penge i & til udlandet

Når du skal bruge valuta på rejsen eller overføre penge til udlandet, skal du være opmærksom på en del. Vi har samlet nogle gode råd.

Kvinde der stikker sit kort i en automat
,

Penge på rejsen

Hæv euro i automaten

Du kan hæve euro i de mange danske bankers pengeautomater. Du skal være opmærksom på, at der er forskel på, hvor meget du kan hæve pr. dag. Det afhænger af, hvilke kort du har.

Hæv valuta i banken

Du kan hæve udenlandsk valuta i alle bankfilialer med kassefunktion. Du skal være opmærksom på, at der er forskel på, hvor meget du kan hæve pr. dag. Det afhænger af, hvilke kort du har.

Brug Visa eller Mastercard

Du kan betale med dit Visa-kort eller MasterCard over det meste af verden. Dit Visa-kort har en beløbsgrænse på 25.000 kr. pr. løbende måned, dit Mastercard Classic har en grænse på 30.000 kr. pr. løbende måned. Se også beløbsgrænser i vores prisliste.

Husk gebyret

Når du bruger dit Visa-kort eller Mastercard i udlandet, skal du være opmærksom på, at banker, butikker og restauranter tager et gebyr for transaktionen.

Pas på vekselkursen

I udlandet kan du af og til vælge mellem at betale i danske kroner eller lokal valuta, når du bruger dit kort. Du vil ofte få den bedste kurs ved at betale i lokal valuta.

Gode "huskeråd", når du har kort med på rejsen
  • Betal i lokal valuta. Som en tommelfingerregel vil du som oftest opleve, at kursen på den lokale valuta er bedre end den danske, og du skal derfor vælge den udenlandske valuta frem for at betale i danske kroner. 
  • Tag et ekstra kort med på rejsen. Et kort har en maksimal hævegrænse pr. dag og en maksimal beløbsgrænse pr. løbende 30 dage. På et Visa Dankort kan du eksempelvis maksimalt hæve 2.000 kr. pr. dag og bruge 25.000 kr. pr. løbende 30 dage. Er der en dag i ferien, hvor du har behov for at bruge flere kontanter end de 2.000 kr. eller er du ud at rejse længe, kan du risikere at overskride den maksimale beløbsgrænse pr. løbende 30 dage. I de situationer er det rart at have et ekstra kort med på lommen. Er du så uheldig at få stjålet dit kort er det også betryggende at have et ekstra kort med.   
  • Spær dit betalingskort hvis uheldet er ude. Er du så uheldig at miste dit kort, så skal du spærre det omgående, eller så snart du bliver opmærksom på tyveriet. Du skal samtidig informere PenSam Bank hurtigst muligt, hvis du blot har den mindste mistanke om, at nogen har mulighed for at misbruge dit kort. 
  • Gem dine kvitteringer, og tjek løbende din konto, når du er hjemme igen. Er dine kortoplysninger blevet afluret på rejsen, kan de sagtens blive misbrugt, efter at du er vendt hjem til Danmark. Derfor er det en rigtig god idé også at holde et vågent øje med din konto, når du er hjemme igen. 
,,,,,,,,,,,,,,

Penge til udlandet

Overfør fra Netbanken

Du kan nemt og hurtigt overføre penge til udlandet i din Netbank.

Vælg ”Ny betaling”

Du laver din overførsel til udlandet i Netbanken via menupunktet ”Betal og overfør" under "Overfør til udlandet".  

Husk at få det hele med

For at overførslen kan gå hurtigt og uden ekstra gebyrer, skal du have nogle bestemte oplysninger med.

  • Valuta og beløb i udenlandsk valuta eller modværdi i danske kroner (DKK)
  • Hvem, der betaler omkostningerne i henholdsvis Danmark og udlandet
  • Modtagers oplysninger 
  1. Navn og adresse (kontoindehaver) på modtager
  2. Modtagers kontonummer og om muligt IBAN-form
  3. BIC/Swift-kode eller modtagers bankforbindelse (navn og adresse) 
  4. Tekst til modtager (formål med overførslen - flere lande kræver, at formål er angivet). 

Samtidig er det vigtigt, at du også har udfyldt: 

  • Om overførslen skal foretages som en normal- eller ekspresbetaling
  • Hvilken konto som din overførsel skal hæves på
  • Hvilken dato overførslen skal foretages på

Mangler du at udfylde de nødvendige oplysninger om din overførsel, kan den ikke længere ske automatisk. Vi beregner et gebyr, når vi skal efterbehandle din overførsel. Vi vil forsøge at kontakte dig via mail eller telefon, hvis din overførsel ikke er udfyldt korrekt, og modtager vi ikke de rigtige oplysninger fra dig, ender vi med at måtte slette din ordre. 

Bemærk - du betaler også gebyr, hvis du har skrevet en meddelelse til os. 

      

 

Skal vi hjælpe dig med at overføre?

Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal overføre penge til udlandet og gerne vil have os til at gøre det, skal du udfylde blanketten. Du skal være opmærksom på, at vi tager et gebyr for at gøre dette. Du finder gebyret i vores prisliste.

Hent blanket

Forkortelser

IBAN

IBAN betyder International Bank Account Number og skal benyttes til betalinger til alle lande i EU og EØS (og enkelte øvrige lande) uanset valuta/møntsort. Et korrekt udfyldt IBAN-nummer indeholder oplysninger om modtagers bank, filial hvor kontoen er tilknyttet samt modtagers kontonummer. Ved korrekt udfyldt IBAN-nummer er sikkerheden for en sikker og hurtig overførsel væsentligt forøget. Du finder dit eget IBAN-nummer under dine kontos kontovilkår/kontodetaljer i net- eller mobilbanken.  

Swiftkode/BIC-kode

Swiftkode/BIC-koden er på 8 til 11 tegn og identificerer modtager-banken. De første seks tegn er altid bogstaver, mens resten kan være bogstaver og/eller tal. Du skal altid anvende Swiftkode/BIC-kode, når du overfører penge til udlandet.

Swiftkode/BIC-koden er forkortelse for Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication og Bank Identifier Code

Clearingskode

Du behøver ikke at udfylde clearingskoden, hvis du ikke har fået den oplyst. Er den oplyst, skal du bruge den.

Clearingskoden er et supplement til Swift/BIC. Clearingskoden angiver hvilken afdeling af banken, modtager har sin konto i. Gælder clearingskoden en afdeling i en spansk bank, vil den f.eks. have disse oplysninger: ES (for Spanien) og 8-9 tal.

Så meget skal du betale 

Når du overfører penge til udlandet, skal du betale nogle omkostninger. I Netbanken kan du se, at der er tre forskellige måder at fordele omkostningerne på.

Betaler du, eller deler I?

OUR
OUR betyder, at du som afsender betaler alle omkostninger – både dem i PenSam Bank og til modtagers udenlandske bank. Vejledende udenlandske omkostninger vil forud for afsendelsen blive opkrævet af PenSam Bank (se vejledende gebyr for OUR-betaling i bankens prisliste). Eventuelle større udenlandske omkostninger end PenSam Banks vejledende OUR-gebyr kan blive opkrævet efterfølgende. 
SHA (Shared)
SHA betyder, at du betaler PenSam Banks omkostninger og modtager betaler omkostningerne til sin udenlandske bank. SHA er mest udbredt, og tit er de lokale omkostninger for modtager små eller ingen. SHA skal eksempelvis altid bruges ved SEPA-overførsler i EUR. 
BEN (Beneficient)
BEN betyder, at modtager betaler alle omkostninger. Det vil sige omkostningerne i såvel Danmark som udlandet. Vær opmærksom på, at du ikke kan lave en BEN-overførsel inden for EU/EØS.   
Hvis pengene skal frem hurtigst muligt

Ønsker du, at modtager skal skal modtage din overførsel "Ekspres", skal du vælge betalingstypen Ekspresbetaling. PenSam Bank vil behandle din overførsel hurtigst muligt indenfor bankens normale åbningstid. PenSam Bank har dog ikke ansvar for modtagerbankens ekspeditionstid. Vælger du Ekspresbetaling, skal du betale et højere gebyr - se bankens prisliste. 

Få det hele med ved ordre om overførsel til udlandet

Når vi skal udfylde din ordre ved manglende informationer

Har du sendt en ordre afsted til os om en overførsel til udlandet, men ikke udfyldt de nødvendige oplysninger, betyder det, at PenSam Bank eller Arbejdernes Landsbank, som vi samarbejder med, manuelt skal efterbehandle ordren.

Har du for eksempel ikke oplyst Swift/BIC-koden korrekt, kan din betaling ikke gå direkte videre til det modtagende pengeinstitut. Vi beregner så et gebyr for efterbehandling.

Du betaler også gebyr, hvis du har skrevet en meddelelse til os.

Vi kontakter dig via mail eller telefon, hvis din overførsel ikke er udfyldt korrekt. Modtager vi ikke de rigtige oplysninger fra dig, ender vi med at måtte slette din ordre.

Så hurtigt når pengene frem

Normalbetaling/overførsel

En overførsel kan tage op til to dage, hvis den er modtaget inden kl. 13.00 på en bankdag. Dertil skal du lægge den modtagende banks ekspeditionstid.

Ekspresbetaling/overførsel

En overførsel kan tage op til en dag, hvis den er modtaget inden kl. 13.00 på en bankdag. Dertil skal du lægge den modtagende banks ekspeditionstid. Du betaler et større gebyr for en "Ekspresbetaling".

EU-betaling/EUR-overførsel

Din overførsel til udlandet kan ske som SEPA-/EU-betaling (pris for overførsel kan du finde i bankens prisliste). 

Betalingen skal dog opfylde en række betingelser: 

  • Betalingen skal ske inden for EØS-landene (EU-landene, Norge, Island og Liechtenstein)
  • Modtagerbankens SWIFT/BIC (Bank Identifier Code) skal oplyses
  • Modtagerkontoens IBAN (International Bank Account Number) skal oplyses
  • Betalingen skal laves i euro
  • Afsender og modtager deles om omkostningerne, så hver betaler egne bankgebyrer. Husk at vælge - "Jeg betaler omkostninger til PenSam Bank" og modtageren betaler øvrige omkostninger. 
  • PenSam Bank (inkl. vores korrespondentbank) og modtagers bank skal kunne ekspedere betalingen uden manuel behandling

Opfylder din betaling ikke alle krav, bliver overførslen gennemført som en normal betaling. 

Hvornår har vi gennemført din ordre?

Når du bestiller en overførsel til udlandet, er gennemførselstiden det tidsrum, der går, fra vi modtager din ordre, til pengene er til disposition for modtagerbanken (ikke modtagers bankkonto).

Hvis PenSam Banks samarbejdspartner Arbejdernes Landsbank skal benytte en korrespondentbank, så er gennemførelsestiden den tid, der går fra PenSam Bank modtager din ordre til beløbet er til disposition for korrespondentbanken. 

Nota om din overførsel 

Du modtager en nota fra os, når din overførsel er gennemført. Husk, at tjekke din nota. 

Du modtager som udgangspunkt altid din nota i din e-Boks samme dag, som din overførsel til udlandet er gennemført.

Har du ikke modtaget en nota efter senest tre dage, og kan du ikke se overførslen bogført på din konto, har vi ikke modtaget din anmodning, og overførslen er ikke sket. Du skal i så fald lave en anmodning om overførsel til udlandet og sikre, at du får afgivet den korrekt med de nødvendige oplysninger. Du er meget velkommen til at ringe til os, hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp.

Indleveringsfrist 

Når du opretter en udenlandsk overførsel, skal du være opmærksom på, at vores indleveringsfrist på alle bankdage er kl. 13.

Lægger du din ordre efter kl. 13 på en bankdag eller hele dagen på en lukkedag, betragter vi den som modtaget den først følgende bankdag.

Hvis dine penge ikke når frem 

Kan modtagers udenlandske bank ikke placere/bogføre de penge, du har bedt os overføre, returneres de igen til dig her i PenSam Bank.

Overførsel kommer retur 
Din overførsel bliver returneret til den konto, du har bestilt overførslen fra. Vi modregner egne samt modtagers banks omkostninger. Vi fratrækker en eventuel kursdifference i perioden fra afsendelsen til returneringen af overførslen i det endelige afregningsbeløb. Vi er i PenSam Bank ikke ansvarlige for modtagerbankens ekspeditionstid, når en overførsel returneres.

Overførsel til særlige lande 

Den politiske situation i Danmark og i verden omkring os kan ændre sig løbende. Det kan betyde, at der er lande, områder og personer/virksomheder, som vi være omfattet af forskellige sanktioner, som gør at PenSam Bank ikke kan gennemføre din overførsel, eller at banken kan stille skærpede krav om dokumentation. 

Du kan som regel bestille en automatisk overførsel. Er modtagerlandet på en sanktionsliste, kan du ikke overføre penge. Andre lande har særlige krav til overførsler. 

Efterbehandling af ordre  

Skal vi efterbehandle din anmodning om overførsel, beregner vi et gebyr, som hvis du fra start havde bestilt overførslen manuelt. Læs mere ovenfor under afsnittet "Få det hele med ved ordre om overførsel ti udlandet".

Kontakt os

Ring til os på 44 39 39 44

Se kontaktmuligheder

Overførsler til udland