PenSam Logo
Del:Print:

PenSam’s stresscoach hjalp Louise: “Hun var på MIN side hele tiden”

Louise var utålmodig, kampklar og havde en voldsom dunken i højre side af halsen. En kollega fik hende til at gå til lægen, der sygemeldte hende på stedet. Med hjælp fra PenSam’s stresscoach er hun nu tilbage på job og kan langt bedre mærke sine grænser.

Tekst og foto: Charlotte Holst
 
Det begyndte med en dunken. En irriterende alarmklokke i højre øre, der blev stadig mere konstant og højlydt. Men 31-årige Louise Tønning-Sørensen havde oplevet det før, bare i mindre doser. Nu var det pludselig hele tiden. Jeg måtte trykke ind på min puls på højre side af halsen for simpelthen at kunne høre, hvad folk sagde. Når jeg læste i sofaen om aftenen, holdt jeg en plasticflaske mod halsen for at kunne koncentrere mig, fortæller Louise.
Hun slog det hen og tænkte: Ahr, det går nok over af sig selv igen. Jeg ville se tiden an. Det måtte jo være noget ørevoks eller andet, der sad og irriterede, siger hun.
Men det var ikke det eneste symptom på stress, Louise oplevede i sommeren 2018.

Konstant på vagt

Hun fik det stadig dårligere. Ud over flere fysiske symptomer - herunder trykken for brystet - var hun ofte ked af det, inden hun skulle på job på Plejecenter Albanigade i Odense. En arbejdsplads hvor hun ellers med stor glæde har taget sine aftenvagter som social- og sundhedshjælper gennem ti år.
Jeg var bange for ikke at nå mine ting. Jeg havde en uro i kroppen og ville hele tiden videre, videre, videre. Jeg havde ingen tålmodighed, fortæller Louise, der med sin årelange erfaring er en medarbejder, som kolleger og beboere ofte spørger til råds. Og det har jeg aldrig haft noget imod. Men pludselig følte jeg mig overfaldet. Jeg syntes, de var krævende, og de krævede altså ikke mere end normalt, siger Louise, der også følte sig “konstant kampklar,” som hun siger.
 

Sygemelding? Det går ikke ...

En kollega overtalte hende til at gå til lægen, og Louise tænkte, at hun bare skulle have ham til at skylle øret, så den der dunken kunne holde op. Det ørevoks skulle bare ud.
Men det handlede ikke om ørevoks. Da lægen begyndte at spørge lidt ind, brød Louise sammen, og han sygemeldte hende på stedet.
Jeg sagde: ‘Nej, jeg kan ikke sygemelde mig, for så kan de ikke få vagtplanen til at hænge sammen, det er dårligt tidspunkt.’ Den dårlige samvittighed væltede ind over mig, siger hun.
Men lægen opfordrede Louise til at ringe til sin leder, mens han sad ved siden af.
Det hjalp, at han ligesom tog ansvaret fra mine skuldre, fortæller hun. Louises leder var fuldt forstående, og da det var afgjort, at hun ikke skulle møde på arbejde i mindst én måned, kollapsede hun nærmest, da hun kom hjem. Inden havde hun dog lavet en liste over alt det, hun skulle nå, mens hun var sygemeldt. I stedet faldt hun sammen og bare sov og sov.
 

Gode redskaber fra coach

Da hun var kommet en smule til hægterne igen, gjorde en kollega hende opmærksom på, at hun, som pensionskunde i PenSam, har ret til rådgivning fra en stresscoach.
Jeg tænkte: Tja, jeg har jo fået lægens ord for, at jeg er syg. Men jeg var stadig lidt bange for, at folk bare syntes jeg var doven, husker Louise.
Den første snak med Sara fra PenSam hjalp hende til at indse, at sygemeldingen var helt reel.
Hun var på MIN side. Det kunne jeg mærke hele vejen igennem. Hun mente bestemt ikke, det var noget pjat, og så var hun bare så sød og imødekommende. Hun lød som om hun bare havde ventet på, jeg skulle ringe.
Louise havde fem samtaler med Sara, der gradvist gav hende mere konkrete redskaber til at tackle sit arbejdsliv, som hun langsomt blev sluset ind i igen.
Jeg skulle lave mindfulness. Det var virkelig underligt for mig at skulle lytte til en å der risler og en mand, der taler, griner Louise.
Men hun gav det en chance og ”lavede sine lektier,” som hun siger. Og nu har jeg jo oplevet, hvor godt det virker med dejlig træthed og snurren i kroppen.
Sara har også lært Louise at bruge ‘hylden.’ Hvis der er noget, jeg bruger meget energi på og bliver ved at gå at tænke på, har jeg lært at sætte det mentalt ‘op på hylden.’ Så det ikke bliver ved med at fylde for mig, siger Louise.
 

God læreproces

Hun understreger, at hun ikke har mødt andet end forståelse fra chef, kolleger og PenSam. Snart er hun på fuld tid igen og har lært en masse af forløbet.
Jeg øver mig i at tage den med ro og kender nu mine egne grænser. Det har været en god læreproces og støtten og hjælpen fra PenSam har været enormt vigtig, siger Louise, der har et råd, hun gerne vil give videre.
Hvis man er ked af det hele tiden og føler angst for ikke at kunne klare sit job, så tal hellere med lægen. Det er meget svært selv at erkende det, måske fordi man er flov, men det bliver kun værre, hvis man venter.