Med delpension kan du trappe ned på arbejdsmarkedet

​Delpension er en mulighed for at få udbetalt en del af din alderspension fra PenSam, mens du stadig arbejder.

Hvad er delpension?

​Med delpension åbner der sig nye muligheder for at trappe ned på arbejdsmarkedet, når du nærmer dig pensionsalderen.

Du kan få lidt mere overskud i hverdagen ved at gå ned i arbejdstid, samtidig med at du så småt begynder på din pension. På den måde kan delpension for eksempel være et godt alternativ, hvis du ikke har mulighed for at gå på efterløn.

Delpension kan du få udbetalt, mens du stadig arbejder, når:

  • der højst er 5 år til du kan gå på folkepension
  • du går mindst 10% ned i arbejdstid

Hvor stor er delpension?

​Delpension bliver udbetalt som en andel af din alderspension. Hvor meget du kan få udbetalt i delpension, afhænger altså af størrelsen af din alderspension.

Delpension er en månedlig udbetaling ligesom din alderspension.

Ring til os på 44 39 32 45, så kan vi beregne, hvad du kan få udbetalt i delpension.

Ligesom for din alderspension gælder det, at din udbetaling kan ændre sig undervejs - også når du har påbegyndt udbetalingen.

Du kan ikke få delpension, hvis den månedlige udbetaling er under 200 kr. pr. måned før skat. 

Hvornår kan jeg gå på delpension?

​Du kan gå på delpension fra pensions-udbetalingsalderen. Det er normalt fem år inden, du når folkepensionsalderen.

> Find din pensionsalder 

Kan du få folkepension, når du fylder 65, kan du altså få delpension, fra du er fyldt 60 år. Men du kan også sagtens vente med at gå på delpension, til der for eksempel kun er et eller to år til, du kan gå på folkepension.

Hvis du gerne vil på delpension, skal du lave en aftale med din arbejdsgiver om, at du går mindst 10% ned i arbejdstid. Du skal være gået ned i arbejdstid inden for det seneste år, før du går på delpension, eller gøre det samtidig med, at du går på delpension. 

Din økonomi på delpension

​Udbetalingen af delpension kan være med til at give dig råd til at gå ned i arbejdstid. Men du skal sammenholde muligheden for at få udbetalt delpension med eventuelle andre muligheder, du har. Det kan for eksempel være delvis efterløn eller en seniorordning på din arbejdsplads.

Har du en aldersforsikring eller en aldersopsparing i din pensionsordning, som er et beløb, du kan få udbetalt på én gang, kan du få det udbetalt samtidig med, at du går på delpension. Du kan se, om du har sparet op til en engangsudbetaling på pensionsinfo.dk.

Din økonomi som alderspensionist

​Udbetaling af delpension har betydning for, hvor meget du senere kan få udbetalt i alderspension fra PenSam, når du stopper med at arbejde. Dette kan vi rådgive dig om, hvis du ringer og beder om at få et tilbud på delpension.

Alderspension er højere, jo længere du venter med at få den
Helt overordnet gælder, at jo længere du venter med at få din alderspension udbetalt, og jo mere du indbetaler indtil da, jo større bliver den.

Alderspension bliver mindre, hvis du får delpension
Går du på delpension, begynder du at få udbetalt din alderspension og dermed at bruge af din opsparing. Så når du går på delpension, får du mindre udbetalt, når du senere går på alderspension, sammenlignet med hvis du var fortsat med at arbejde uden at få delpension.

Men delpension kan alligevel være en god idé. Det kommer an på, hvad dit alternativ er.

Med delpension kan du måske arbejde i flere år
Hvis du i stedet stopper helt med at arbejde inden folkepensions-alderen og begynder at få din alderspension udbetalt (fx sammen med efterløn), så vil du få mindre i alderspension resten af livet, end hvis du var fortsat med at arbejde og samtidig være på delpension.

For mens du er på delpension, fortsætter du med at indbetale til din opsparing, fordi du stadig arbejder. Og samtidig udskyder du tidspunktet, hvor du begynder at få din fulde alderspension udbetalt.

I figuren kan du få indtryk af, hvornår din alderspension vil være mindst og størst - afhængig af hvornår du stopper med at arbejde, om du går ned i tid eller på delpension.


Vær opmærksom på, at når du er gået på delpension, så er den alderspension, du kan se på dit årlige pensionsoverblik og på pensionsinfo.dk det beløb, du kan få udbetalt i alderspension oven i, hvad du allerede får udbetalt i delpension. Din samlede alderspension vil altså være din delpension plus den alderspension, du ser på dit pensionsoverblik.

Din økonomi på efterløn

​Vælger du delpension, skal du være opmærksom på, at det kan have konsekvenser for din mulighed for at få udbetalt efterløn, hvis du vælger at gå meget ned i arbejdstid. Du skal også være opmærksom på, at delpension modregnes i efterløn. Kontakt din a-kasse for at få vejledning om dette.

Hvordan er jeg sikret ved sygdom og dødsfald?

​Når du går på delpension, indbetaler du stadig til din pension, men du indbetaler et mindre beløb, fordi du er gået ned i arbejdstid. Derfor kan det påvirke din forsikringsdækning ved sygdom og dødsfald, at du går på delpension.

Ring og få nærmere besked om, hvordan du er dækket ved kritisk sygdom og dødsfald, hvis du går på delpension.

Hvad sker der, når jeg stopper med at arbejde?

​Når du stopper helt med at arbejde, skal du give os besked mindst en måned før, så vi kan ændre din udbetaling til din fulde alderspension.

Du skal også kontakte os, hvis du har en aldersforsikring, aldersopsparing og/eller ratepension, som du gerne vil have udbetalt.

Sådan gør du

​Ønsker du at gå på delpension, så ring til os på 44 39 32 45, så kan vi rådgive dig om delpension og sende dig en beregning på, hvor meget du kan få udbetalt. 

Var denne information brugbar?

Tak for din feedback

Hvad var brugbart på siden?

Tak for din feedback

Hvordan kan vi forbedre siden?

Tak for din feedback

Tak for din feedback

Din kommentar er modtaget. Vi sætter stor pris på din feedback.