Pensionist og økonomi

Hvad påvirker din økonomi som pensionist?

​Hvor mange penge, du har brug for som pensionist, hænger sammen med dine planer og ønsker.

Aktiv ferie eller hængekøje?

​Er dine planer at være fuld tid i kolonihaven, eller går din store drøm på at kunne købe en autocamper og køre ud mod horisonten? Det stiller helt forskellige krav til din økonomi.

Mere tid til at bruge penge

​Mange tænker, at de kan klare sig med færre penge som pensionist. Og det kan sagtens være rigtigt, blandt andet fordi en række udgifter falder bort.

Men husk også, at du får rigtig meget mere tid til at bruge penge. Du kan shoppe fra morgen til aften, du kan tage børnebørnene med på tur, og der er tid nok til at rejse, gå i biografen og på cafe.

Nogle udgifter falder bort

​Som pensionist har du for eksempel ikke udgifter til transport til arbejde. Og eventuelt kontingent til a-kasse og efterløn er det også slut med.
Du skal heller ikke betale arbejdsmarkedsbidrag på 8% af din månedlige pension, som du skal af din løn. Omvendt har du ikke længere beskæftigelsesfradrag.   
 
Har du ret til en engangsudbetaling fra din pensionsordning, kan du for eksempel bruge den til at betale et lån ud, så du på den måde får færre udgifter.
 
Tiden kan også være inde til at få kigget på, om du betaler for meget for dine lån eller forsikringer. For eksempel kan du i PenSam Forsikring få 20% rabat på alle forsikringer, hvis du er fyldt 55 år.

Læs på borger.dk om flere muligheder for at begrænse udgifter

Mulighed for anden indtægt?

​Har du en ejerbolig, kan du også have mulighed for at få en Boligkredit i PenSam Bank, som giver dig en låneramme, så du efter behov kan hæve beløb, som kan supplere din pension.

Læs mere om Boligkredit i PenSam Bank 

Er du med i efterlønsordningen, kan du få udbetalt efterløn og pension fra PenSam samtidig i de første år. 

Få efterløn og pension samtidig

Enlig eller samlevende?

​Det har ret stor betydning for økonomien, om du lever alene eller sammen med nogen. Folkepension og tillæg er typisk mindre for jer hver især, hvis I er samlevende med to indtægter. Omvendt er I også to til at dele mange af de faste udgifter.

Selv om du måske lever i et parforhold i dag, er du nødt til at tænke tanken, hvordan du vil være stillet, hvis du bliver alene - både om udgifterne og indtægterne.

Har du boet uden for Danmark?

​Hvis du har boet uden for Danmark i dele af dit arbejdsliv, kan det have betydning for, hvor meget du kan få i folkepension. Hovedreglen er, at du kun har ret til fuld folkepension, hvis du har boet i Danmark i mindst 40 år efter, at du fyldte 15 år. Opfylder du ikke kravet, får du kun en del af folkepensionen – såkaldt brøkpension. Vær derfor opmærksom på, om du måske har behov for selv at spare ekstra op.
 
Læs mere om reglerne for brøkpension på borger.dk