PenSam Logo

28-02-2017

PenSam 2016: Fortsat faldende om­kost­nin­ger og solide afkast

PenSam fortsætter med at opnå gode gode resultater til glæde for kunderne. Omkostningerne følger en klar nedadgående tendens, og der er på ny opnået et solidt investeringsafkast i pensionsforretningen.

Del:Print:

”PenSam fortsætter med at opnå gode gode resultater til glæde for kunderne. Omkostningerne følger en klar nedadgående tendens, og der er på ny opnået et solidt investeringsafkast i pensionsforretningen.

Men vores ambitioner rækker længere. Vi har fokus på at drive en effektiv pensionsforretning. Vi vil indrette og drive vores pensioner, så kunderne får endnu mere pension for pengene."
Torsten Fels, adm. dir. PenSam
 

Pensionsforretningen

Pensionsforretningen har ca. 400.000 kunder ved udgangen af 2016. Stort set alle har en arbejdsmarkedspension i PenSam Liv. Hovedparten af medlemmerne i Pensionskassen PenSam har også en pensionsordning i PenSam Liv.

Pensionsforretningen er i fortsat vækst. I de seneste fem år er investeringsaktiverne i PenSam Liv og Pensionskassen vokset med 26 pct., og udgør mere end 130 mia. kr. ved udgangen af 2016. Dermed er pensionsforretningen i PenSam blandt landets største. 

 
Præmieindtægterne udgør 5,5 mia. kr. i 2016. Heraf udgør de løbende præmier 5,0 mia. kr., mens engangspræmier i form af overførsler og indskud udgør 0,5 mia. kr., fordi stadig flere vælger at samle deres pensionsopsparing i PenSam. 
 

Pensionsforretningen har samlet set udbetalt næsten 3,4 mia. kr. i 2016. Heraf udgør udbetaling af løbende alders- og førtidspensioner udgør 1,8 mia. kr., hvilket er en stigning på 7,9 pct. i forhold til 2015.

Investeringsafkastet har i de seneste fem år været blandt de bedste i pensionsbranchen. Den positive udvikling er fortsat i 2016, hvor det samlede afkast udgør 8,7 mia. kr., svarende til en afkastprocent på 8,1. 

Afkastet er opnået i et vanskeligt marked præget af betydelig usikkerhed, blandt andet fordi Storbritannien har besluttet at træde ud af EU, ligesom udfaldet af det amerikanske præsidentvalg var overraskende.

Der er opnået positivt afkast på alle investeringsområder, men især emerging markets har skilt sig ud med høje obligationsafkast på 14,5 pct. Også investeringerne i udenlandske aktier har bidraget positivt med et afkast på 10,4 pct. Alternative investeringer har under ét givet et afkast på 8,5 pct., hvilket blandt andet skyldes et solidt afkast i ejendomsinvesteringerne på 12,8 pct.

Omkostningsniveauet har også stor betydning for kundernes pensioner, og der har i de senere år været stort fokus på at nedbringe omkostningerne til administration. Opgjort per kundeforhold er omkostningerne i PenSam Liv 499 kr., svarende til en reduktion på 18 pct. siden 2013.

PenSam har i 2016 indgået en aftale med KMD om outsoucing af drift og udvikling på it-området med henblik på fremtidig effektivisering, og der er således udsigt til et fortsat faldende omkostningsniveau i takt med det øgede samarbejde.

Hvert år må en større gruppe af PenSam’s kunder forlade arbejdsmarkedet på grund af sygdom og nedslidning. PenSam har i 2016 lanceret nye produkter, der understøtter et langt arbejdsliv.

Kunderne er tilbudt delpension, som giver bedre muligheder for at forblive på arbejdsmarkedet med et reduceret timetal. Det er et tilbud, som vil få stadig større betydning i takt med at efterløns- og folkepensionsalderen bliver hævet.

I 2016 har alle indbetalende kunder desuden fået mulighed for en sundhedstest i vores Sundhedskompas. Den enkelte kan dermed tage pejling af behovet for en forebyggende sundhedsindsats, og PenSam får bedre mulighed for at hjælpe kunder med særlige behov. 

 

 

Forsikringsforretningen

PenSam Forsikring tilbyder produkter til arbejdsmarkedspensionsordningerne, som primært omfatter forsikring ved visse kritiske sygdomme. Herudover tilbydes en række individuelle skadesforsikringer som indbo-, auto- og husforsikringer mv. 

 
Der har i perioden 2012-2016 været en gennemsnitlig årlig vækst i præmierne på 9,7 pct. blandt andet på grund af et stigende salg af individuelle forsikringer.

 

Udvalgte rengskabsoplysninger for PenSam Forsikring

 

Bankforretningen

PenSam Bank tilbyder opsparingsprodukter til arbejdsmarkedspensionsordninger, som for eksempel aldersopsparing og ratepension. Herudover tilbydes traditionelle bankprodukter som forbrugs-, bil- og boliglån. 

 
Der har i perioden 2012-2016 været en gennemsnitlig årlig vækst i udlånet på 8,0 pct., og det samlede udlån udgør i 2016 mere end 1,0 mia. kr. Bankens udlån udgøres især af andelsboliglån og forbrugslån.

 

Udvalgte regnskabsoplysninger for penSam Bank

 

 

 

Se årsrapporterne her

 

Redigeret af Seniorøkonom Søren Dijohn