PenSam Logo

Aase er i tvivl: ”Hvornår skal jeg stoppe med at arbejde?”

59-årige Aase Hoff Nielsen føler sig bestemt ikke gammel, og hendes mormor på 94 klarer sig stadig fint. Så hun har ikke tænkt sig at gå fra lige med det samme. Alligevel tog hun til seniormøde i PenSam Pension. For det er rart at vide lidt om, hvordan det ser ud med kassebeholdningen i den tredje alder.

Del:Print:
59-årige Aase Hoff Nielsen tog til seniormøde i PenSam om den tredje alder. - Det er rart at få noget viden om det. Det kommer jo på et tidspunkt. Mine kolleger har da også spurgt nysgerrigt ind til det, siger Aase, der bor med sin mand i et lille rækkehus i Sæby ved Høng.

Tekst og foto: Charlotte Holst

Aase har det lidt blandet med at skulle tænke over livet som pensionist, fordi hun er så glad for sit arbejde på Bregninge Plejecenter. Og som hun siger, så er ’det at blive gammel’ meget individuelt.

– Min mor døde af cancer, da hun var 69. Til gengæld har jeg en mormor på 94, som stort set klarer sig selv. Hun har 30 børnebørn og en masse olde- og tipoldebørn. Hun har lige holdt fest. Vi var 78 mennesker, og det var kun halvdelen. Så hvornår er man gammel?

– Jeg har altid elsket at være sammen med ældre mennesker. Som barn og teenager satte jeg mig sammen med dem til fester, griner hun.

Tænker på hvad fremtiden byder

Nu er hun selv ved at komme op i årene, og der dukker nye spørgsmål op som: hvor mange penge har jeg egentlig som pensionist? Og hvad nu hvis jeg bliver alene, hvordan ser det så ud?

– Min mand er 70 år, og han er syg. Vi går og venter på svar på nogle prøver. Han vil gerne tilgodese mig økonomisk i et testamente. Det er rart lige at få et billede af, hvordan det vil se ud med pengene, siger Aase.

Gav godt overblik

Derfor tog hun med, da hun blev inviteret til et seniormøde i PenSam Pension. Hun ville gerne vide, hvad hun har at gøre med som – muligvis enlig – pensionist.

– Det var hyggeligt, og der var jo både kaffe og traktement, griner hun.

Mødet, som foregik i Slagelse, var også nyttigt. Temaer som ’tidligste pensionsalder’, ’typer af pension’ og ’planlægningen af den tredje alder’ blev gennemgået. Det gav Aase et bedre overblik over, hvor mange penge hun egentlig kan regne med som pensionist, og hvilken tilværelse hun kan få.

– Oplægsholderen var god til at forklare det. Også det her med, at der er en økonomisk gevinst ved at fortsætte med at arbejde til efter de 67 år. Det kan jeg godt forestille mig, jeg gerne vil, siger Aase.

Sommerhus og aktivt pensionistliv

Aase har været i plejefaget i 40 år. Hun kan godt mærke, det er hårdt, når der er travlt og hun skal flytte rundt på de ældre. Hun har en spirende drøm om et pensionistliv i et sommerhus i Ellinge-Lyng i Odsherred.

– Her var jeg på lejrskoler som barn, så jeg kender området. Jeg håber også på at kunne få huslejen ned. Hvis jeg nu står og er alene, så er det rart at få noget billigere end her. Samtidig bor min lillebror også i Odsherred og flere af mine kolleger.

Når pensionistlivet indtræder på et tidspunkt, regner Aase med at fortsætte med at være aktiv. Gerne inden for sit eget felt.

– Jeg er jo glad for mit fag i plejesektoren, og vi har de her vågekoner, der sidder hos døende, som ikke har familie og netværk. Sådan noget frivilligt arbejde kunne jeg godt forestille mig at lave.